main logo
1283

Anvelopele uzate ar putea fi utilizate pentru ranforsarea carosabilelor

Cercetătorii de la Universitatea Rice din America au dezvoltat o modalitate inovatoare de a extrage grafenul în timpul procesului de reciclare a anvelopelor uzate.

Anvelopele uzate ar putea fi utilizate pentru ranforsarea carosabilelor

Acest lucru este în primul rând în beneficiul mediului, iar dacă materialul ar fi de adăugat în beton atunci el va căpăta o duritate semnificativ mai mare, transmite Știri.md cu referire la Autoblog.md.

Deșeurile de anvelope reciclate sunt deja utilizate ca o componentă a cimentului Portland, dar s-a dovedit că grafenul întărește şi mai mult materialele cimentate la nivel molecular.

Oamenii de știință s-au bazat pe experimente anterioare în care încălzirea prin efect Joule este utilizată pentru a produce grafen. Aproape orice substanță care conține carbon poate fi încălzită la peste 2.700 de grade Celsius printr-o descărcare electrică.

Ca rezultat, se formează așa-numitul grafen turbostratic (solubil) şi pentru că straturile sale sunt aliniate imperfect, îl face mai ușor de integrat în materialele compozite.

Anterior tehnica se practica în prelucrarea alimentelor și a plasticului, dar acum poate deveni valabilă și pentru anvelopele uzate. Oamenii de știință au decis să ia ca materie primă rezultatul prelucrării primare a anvelopelor – piroliza. Aceasta este un material/proces de descompunere chimică cu un conținut scăzut de oxigen, din care rezultă ulei, care este utilizat pe scară largă în industrie și un reziduu solid de carbon.

Acesta din urmă nu putea fi utilizat demn anterior, însă experţii de la Universitatea Rice au descoperit că produce un procent ridicat de grafen. Este suficient de adăugat într-o cantitate mică în beton, fie el folosit în construcţii sau beton asfaltic, pentru a-l face cu 30% mai dur!

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării