main logo
3678

Votum.md: Cine sunt candidații preferați de primii 5.000 de alegători

Pe site-ul Votum.md se desfășoară un studiu sociologic în cadrul alegerilor locale generale din Republica Moldova. La sondajul online dedicat alegerilor primarului Primăriei Chișinău deja au participat 5 000 de persoane. Votul online pe Votum.md continuă, dar deja putem rezuma rezultatele interimare și analiza preferințele politice ale locuitorilor municipiului Chișinău.

În prezent, au fost identificați cinci candidați preferați de internauți: Ion Ceban (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova), Andrei Năstase (blocul ACUM), Victor Chironda (Mișcarea Forța Nouă), Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal), Octavian Țâcu (Partidul Unității Naționale).  

Așadar, în anul 2019, la alegerile locale pentru postul de primar al orașului Chișinău au fost admiși 19 candidați. Până la momentul de față, în cadrul sondajului online de pe Votum.md, doar 8 candidați au acumulat peste 2% din voturi.

Pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, au votat 36,96% din numărul total de respondenți. Cel mai activ sprijin în folosul candidatului a fost exprimat de către respondenții din 14 sectoare electorale ale Chișinăului: Condrița,Grătiești, Stăuceni, Cricova, Ciorescu, Budești, Vadul-lui-Vodă, Râșcani, Buiucani, Durlești, Centru, Ciocana, Botanica și Codru. În aceste sectoare, Ion Ceban a obținut peste 20% din voturi.

Pentru candidatul din blocul „ACUM”, Andrei Năstase, au votat 25,18% din respondenți, în special din următoarele sectoare electorale: Vatra, Trușeni,Cruzești, Tohatin, Bubuieci, Băcioi și Sîngera.    

Printre cei trei lideri ai sondajului de pe Votum.md se numără candidatul MFN (Mișcarea „Forța Nouă”) și activistul civic Victor Chironda - 6,89% din voturi. 

Al patrulea candidat în topul celor mai populari dintre participanții la sondajul sociologic este Dorin Chirtoacă (PL) - 6,07% din voturi. El este liderul sondajului în rândul locuitorilor din Colonița.

Topul celor mai populari 5 candidați este închis de Octavian Țîcu, reprezentantul Partidului Unității Naționale. Pentru el au votat 5,81% dintre participanții la sondajul online.

Ivan Diacov (Partidul Nostru) a acumulat 5,30% din voturi, Vladimir Cebotari (PDM) - 2,89%, Teodor Cârnaț (Partidul Voința Poporului) - 2,55%. Restul candidaților la postul de primar al municipiului Chișinău au acumulat un număr de voturi mai mic de 2%.

În ceea ce privește statisticile de vârstă și sex, din cele 5 000 de persoane care au participat la sondajul online, bărbații sunt cei mai activi alegători. Acestora le revin aproximativ 84,56% din numărul total de voturi. 

Publicul feminin este mai puțin interesat de alegerile locale de la Chișinău. Doar 15,44% dintre respondenți sunt femei. Cei mai activi alegători sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani.

Votum.md este un proiect independent, care realizează cercetări sociologice sub formă de vot online. Proiectul nu este finanțat de niciunul dintre candidați și nu caută să obțină nici un beneficiu material.

Reamintim, Votum.md a organizat cercetări și în cadrul alegerilor municipale din Chișinău din anul 2018. Rezultatele votării online pe site s-au dovedit a fi cele mai exacte printre alte sondaje sociologice și au depășit după exactitate prognozele Centrului de Cercetări Sociologice din Moldova, Barometrului Opiniei Publice și Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Atenție! Participarea la sondajul online de pe Votum.md nu este o alternativă a alegerilor locale reale, care vor avea loc pe 20 octombrie în toate localitățile din Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării