main logo
2119

Span: Noi soluții cloud și servicii IT în Moldova Ⓟ

Un interviu marca Pavel Zingan cu Serghei Șmîgaliov, directorul reprezentanței SPAN în Moldova.

Bună ziua, Serghei. Abia aștept să aflu mai multe despre lansarea SPAN - un jucător important în domeniul serviciilor IT și al soluțiilor cloud - pe piața moldovenească. Propun însă să începem prin a prezenta background-ul dumneavoastră profesional. Știu că ați gestionat reprezentanța Microsoft în Moldova timp de peste un deceniu, am dreptate?

Așa este. Am gestionat reprezentanța Microsoft în Moldova timp de 13 ani, din 2006 până în 2019, când am părăsit corporația.

Ce a urmat după 2019?

După plecarea de la Microsoft, mi-am permis să iau o pauză în care să-mi evaluez opțiunile și să decid unde să îmi investesc timpul și experiența în continuare. Așa am ajuns la SPAN.

Însă SPAN s-a lansat în Moldova abia de curând. Să înțeleg că pauza a durat doi ani…?

Responsabilitatea noastră în fața deciziilor crește pe măsură ce înaintăm în viață. Mi-am dorit ca următoarea mea alegere pe plan profesional să reprezinte un progress sau o evoluție logică a activității mele profesionale anterioare.

A trebuit să luați o decizie dificilă. Ce poate fi mai presus de Microsoft? Doar cerul și norii…

Este un joc bun de cuvinte, ținând cont de faptul că SPAN furnizează noi „soluții cloud”. Apropo, Microsoft și SPAN sunt parteneri strategici la nivel global. Atunci când SPAN a luat decizia de a intra pe piața moldovenească, cei de la Microsoft m-au recomandat pentru a le conduce reprezentanța. 

Spuneți-ne mai multe despre SPAN. Este o companie nouă pe piața noastră.

Compania SPAN a fost fondată în 1993 și a crescut de la un integrator de sisteme cu sediul în Croația la un grup global de consultanță IT care deservește peste 1.200 de clienți, cu 9 birouri pe șase continente și o gamă largă de servicii cloud, de securitate și asistență. Compania dezvoltă diverse soluții pentru o mediul digital, de la consultanță și implementare în cloud până la servicii de securitate și asistență. În plus, SPAN găzduiește peste 550 de arhitecți de soluții IT, consultanți, specialiști în asistență, analiști de afaceri și cercetători. În prezent, serviciile și soluțiile SPAN sunt utilizate de cele mai mari și mai de succes companii globale, precum McDonald's, Starbucks și Nando's.

Este important să menționăm că SPAN este un partener Microsoft de încredere la nivel global, cu peste 18 competențe Microsoft, 16 de aur și două de argint. Microsoft și SPAN au construit un parteneriat strategic pentru a oferi soluții IT transformatoare pentru companiile din înreaga lume. Mai mult decât atât, SPAN este prima și singura companie din Croația cu 8 specializări avansate Microsoft. Specializările avansate Microsoft reflectă înalta calificare a companiei și succesul său în implementarea proiectelor. La etapa actuală, SPAN este un furnizor de soluții de licențiere Microsoft pentru UE, AELS, Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Mongolia, Turkmenistan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Azerbaidjan. SPAN reușește cu măiestrie să adune la un loc profesioniști, care să gestioneze abil procesele necesare pentru optimizarea afacerilor clienților săi globali.

Cum ați reușit să vă adaptați la mediul extrem de reglementat al unei mari companii internaționale după o pauză de doi ani?

Nici nu vă puteți imagina cât de deschisă și flexibilă poate fi o companie internațională în zilele noastre.

Apropo, o abordare la fel de flexibilă a fost adoptată și de Microsoft. La începutul colaborării noastre, mi-au spus: "Poți să lucrezi oriunde dorești, fie în Thailanda sau chiar pe Lună. Atât timp cât reușești să atingi scopurile propuse - nu ne pasă din ce locație o faci". SPAN, la rândul său, are o formă de organizare și mai flexibilă. Având în vedere că nu am început încă procesul de recrutare, mă descurc cu ușurință fără un birou fizic permanent.

Așadar, putem declara că un nou jucător important a intrat pe piața IT din Moldova?

Eu aș spune altfel: SPAN nu este doar un jucător nou, ci și unul diferit. Intenționăm să aducem un nou nivel de servicii IT care în prezent nu sunt disponibile pentru companiile locale.

În afară de aceasta, vom continua să ne deservim clienții din întreaga lume cu ajutorul biroului din Moldova. Imediat după publicarea primului comunicat de presă despre deschiderea biroului SPAN în Moldova, am primit o mulțime de CV-uri și oferte de la potențiali clienți. Chiar dacă nu am început încă procesul de recrutare, observ un interes foarte mare față de companie.

Însă există oare o cerere semnificativă de soluții cloud în Moldova?

Știți, când am început să conduc reprezentanța Microsoft în Moldova, mulți oameni mă întrebau cui intenționez să vând software legal pe o piață de software 100% piratat. Majoritatea au crezut că este o idee utopică. În ciuda scepticismului, afacerea noastră producătoare de software legal, a fost foarte bine acceptată de piață. Aceasta a evoluat dinamic, depășind cele mai mari așteptări ale noastre.

În ceea ce privește soluțiile/serviciile cloud, putem afirma cu încredere că mulți clienți din Moldova achiziționează și utilizează în mod proactiv serviciile cloud (mulți sunt deja clienți ai SPAN).  De exemplu, de fiecare dată când cineva, oriunde în lume, spune: "McChiken și Cola, vă rog" - această informație este stocată și procesată în cloud-ul gestionat de SPAN.  Iar McDonald's din Chișinău nu este o excepție!

Păreți a fi ferm hotărât să extindeți serviciile SPAN pe piața noastră...

Categoric. Cred că foarte curând companiile de pe piață vor înțelege că toate costurile pentru achiziționarea și întreținerea propriilor servere depășesc considerabil costurile pentru angajarea unei companii care este specializată în a oferi aceste servicii fără niciun fel de abateri. 

SPAN gestionează structurile cloud ale multor companii regionale și internaționale care au ajuns la aceeași concluzie. Însă furnizăm servicii nu doar marilor întreprinderi și structuri din sectorul public, ci și întreprinderilor mijlocii. De aceea, mă bucur să primesc cât mai multe CV-uri, căci preconizăm să creăm o echipă locală destul de mare.

Și ultima întrebare: când începeți?

Am început deja. Suntem în proces de negocieri cu primii clienți și luăm parte la licitații deschise. Acum, că sărbătorile de iarnă s-au încheiat, suntem gata să reluăm activitatea și să ne atingem obiectivele. 

În ianuarie, directorul nostru de dezvoltare a afacerilor internaționale din cadrul SPAN - dl Željko Galić - va vizita Moldova și v-aș sugera să aranjați un interviu cu el. Presupun că va fi interesant să obținem unele informații "la prima mână", precum și să discutăm în detalii planurile pentru Moldova și potențialul pieței noastre IT, așa cum este văzut din perspectiva Croației și a UE.

Neapărat, mulțumesc pentru sugestie! Vă doresc un început bun de an și salutăm călduros compania SPAN pe piața noastră.

Vă mulțumesc, Pavel. Să avem cu toții un început de an nou reușit.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării