main logo
679

Sfaturi utile pentru oase sănătoase de la un ortoped de top din echipa Acibadem ®

Dr. Tekin Kerem Ülkü: despre monturi, chirurgia genunchiului, echipamente bune pentru sport și dieta pentru oase sănătoase

Ortopedia și medicina sportivă sunt specialități importante în cadrul clinicilor ACIBADEM, iar experții de top tratează cu succes zeci de sportivi atât din Turcia, cât și din alte țări. De altfel, mulți dintre fotbaliști, dar și alți sportivii români care fac performanță s-au operat și s-au recuperat spectaculos în spitalele ACIBADEM, după accidentari grave. 

Aceste cazuri rezolvate sunt posibile datorită tehnicilor și protezelor de ultimă generație, iar medicul Tekin Kerem Ülkü, specialist în chirurgia piciorului și traumatologie, este unul dintre membrii echipelor care operează frecvent sportivi, dar și alte persoane care au probleme osteo-articulare. 

Specialistul expune pe larg cele mai frecvente afectări osteo-articulare și vine cu recomandări generale în privința unui stil de viață sănătos menit să protejeze sistemul osos și articular.

Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le diagnosticați la pacienții dvs.?

Dr. Tekin Kerem Ülkü: Eu tratez în special sportivi, practicanți ai baschetului, dar și ai altor sporturi. Aceste categorii de pacienți au mult mai des probleme la nivelul gleznei decât persoanele care nu fac sport regulat. Printre problemele pe care le tratăm se numără fracturile, rupturile de ligament, probleme la nivelul tendoanelor. Dar tratez și probleme care afectează femeile precum sunt deformările care apar la nivelul labei piciorului, de exemplu, monturile.

Cât de mult afectează purtarea pantofilor cu toc sănătatea piciorului?

Dr. Tekin Kerem Ülkü: Noi o considerăm un coșmar pentru picioare. Tocurile înalte sunt o mare problemă pentru că piciorul are o anumită configurație, iar purtarea acestora afectează repartizarea forțelor ceea ce duce la apariția unor probleme și a unor deformări permanente la nivelul gleznei și labei piciorului.

Cât timp poate purta o femeie tocuri fără ca sănătatea piciorului să-i fie afectată?

Dr. Tekin Kerem Ülkü: Nu e important doar timpul petrecut pe tocuri, contează și cât de des poartă o femeie pantofi cu toc. De exemplu, dacă o femeie stă pe tocuri zilnic, timp de o oră, în timp pot apărea probleme. De aceea, sfatul nostru pentru persoanele care preferă pantofii cu toc este să le poarte cât de puțin posibil. Dar și talpa plată a pantofilor sau a papucilor poate fi o problemă pentru că duce la creșterea presiunii în călcâi ceea ce poate provoca dureri, probleme ale gleznei și tendonului lui Achile.

Toate aceste probleme se rezolvă prin exerciții de recuperare sau doar chirurgia e soluția?

Dr. Tekin Kerem Ülkü: Dacă există deja o deformare avansată, aceasta nu poate fi rezolvată prin metode conservatoare. De exemplu, dacă o femeie se confruntă cu monturi, deformare care afectează degetul mare de la picior, aceasta nu poate corectată prin orteze sau dispozitive de silicon. Acestea doar reduc durerea, nu rezolvă problema. De aceea, este important să nu se ajungă la deformări importante pentru că singura lor rezolvare este chirurgia.

Se promovează multe metode naturiste și pantofi speciali destinați acestor probleme. Însă acestea nu sunt oare menite doar să amâne rezolvarea problemei care este una chirurgicală?

Dr. Tekin Kerem Ülkü: Una dintre prejudecățile legate de intervenția pentru hallus valgus (monturi) este că apar dureri postoperatorii, iar o alta susține că vindecarea durează mult. De aceea, unele persoane încearcă să o evite apelând la branțuri sau pantofi speciali care vin cu promisiunea rezolvării deformărilor, însă acest lucru nu se întâmplă niciodată. Ceea ce vreau să subliniez este că intervenția nu este atât de dureroasă, mai ales dacă se aplică o anestezie locală performantă. Și perioada de vindecare s-a redus datorită îmbunătățirii implanturilor ortopedice. Putem fixa foarte bine osul și nu mai punem piciorul în ghips. Acum 10 ani, după ce operam montul, puneam un ghips mare pentru a proteja oasele, dar astăzi, intervenția s-a simplificat foarte mult pentru pacient.

Ce ne puteți spune despre proteze și materialele din care sunt făcute acestea? Cum au evoluat acestea?

Dr. Tekin Kerem Ülkü: Tehnologia protezării și materialele folosite s-au îmbunătățit și se îmbunătățesc permanent, atât în chirurgia gleznei, cât mai ales în cea a genunchiului și șoldului. Calitatea materialelor folosite în timpul intervenției chirurgicale este foarte importantă, mai ales pentru pacienții de vârstă tânără și medie. În astfel de cazuri, încercăm să evităm pe cât putem intervenția chirurgicală. Dar dacă trebuie făcută, aplicăm tehnica cea mai performantă și folosim cele mai bune implanturi pentru ca acestea să reziste cât mai mult, iar pacientul să nu treacă prin mai multe intervenții. Continuare și mai multe detalii pe www.acibadem.md.

Mai multe detalii și infomații pe www.acibadem.md.

Dacă vă confruntați cu o problemă de sănătate și aveți nevoie de un tratament complex sau o opinie medicală – contactați Reprezentanța Acibadem în Republica Moldova:

Tel: 060 999 144 / 022 876 568

FB.com/AcibademMoldova 

www.acibadem.md
Str. București 79/11, Mun. Chișinău

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării