main logo
95742

Rezultate finale Votum.md: Maia Sandu - 68,68%, iar Igor Dodon - 31,32%

Sondajul de pe Votum.md s-a încheiat. Votarea online privind preferințele alegătorilor pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale a început pe 3 noiembrie. Timp de 7 zile, pe site au votat 22.684 de persoane.

Potrivit majorității respondenților, candidata PAS, Maia Sandu, are cele mai multe șanse să devină noul președinte al statului în turul II al alegerilor. Astfel, 15.579 de internauți, echivalentul a 68,68% din respondenți, au votat pentru ea.

Respectiv, Maia Sandu este candidatul favorit în rândul alegătorilor din Moldova, fiind preferata respondenților din 32 de regiuni ale țării.

Totodată, candidata PAS e preferată de diaspora din Turcia, China, Emiratele Arabe Unite, SUA, Canada și 20 de țări europene, inclusiv Irlanda și Marea Britanie.

Adversarul ei, Igor Dodon, a obținut 31,32% din voturile participanților la sondaj, fiind preferat de 7.105 de respondenți.

Candidatul independent susținut de PSRM a fost votat online de locuitorii din două raioane nordice — Briceni și Ocnița, dar și de locuitorii din UTA Găgăuzia și Taraclia. 

Pe plan internațional, Dodon s-a bucurat de sprijinul diasporei din Federația Rusă, Belarus, Polonia, Estonia, Cipru, Azerbaidjan și Japonia.

Potrivit rezultatelor finale, cei mai activi votanți la sondaj au fost bărbații — 82,90% din numărul total de participanți. Rata femeilor care au participat la vot a atins 17,10%. Cei mai activi participanți au fost persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani.

Anterior, mai exact la prezidențialele din 2016, Maia Sandu și Igor Dodon la fel au participat la un sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, desfășurat tot pe Votum.md. În sondajul precedent, Maia Sandu a acumulat 55,01% din totalul de voturi, iar Igor Dodon — 44,99%.

Vă reamintim că Votum.md efectuează cercetări sociologice independente și nu urmărește să obțină niciun câștig de pe urma desfășurării acestora. Proiectul nu este finanțat de niciunul dintre candidați.

Precizare: Votarea online pe Votum.md nu reprezintă o alternativă la alegerile reale. Scopul votului online este realizarea unui studiu sociologic privind preferințele politice ale populației.

Turul II al alegerilor prezidențiale din 2020 vor avea loc duminică, 15 noiembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării