main logo
2175

Record în Moldova: Piața imobiliară traversează o perioadă istorică (P)

În doar prima jumătate a anului 2019, numărul tranzacțiilor din sectorul imobiliar s-a triplat, în comparație cu tot anul 2018.

Record în Moldova: Piața imobiliară traversează o perioadă istorică (P)

Dacă pe parcursul anului trecut au fost încheiate peste 20.000 de tranzacții, număr record de altfel, în acest an numărul s-a triplat. 

Potrivit Serviciului Cadastral, în perioada ianuarie - iunie 2019 au fost înregistrate 60.576 bunuri imobile care au făcut obiectul unui contract de vânzare/cumpărare. Bineînțeles că o mare parte dintre acestea, peste 13.000, au fost apartamente și case în Chișinău.  

Metoda preferată de moldoveni pentru a-și cumpăra un apartament sau o casă este creditul ipotecar. Peste 30% (19.292) dintre tranzacțiile încheiate au fost efectuate printr-un credit ipotecar. 

Pentru a putea beneficia de un credit ipotecar trebuie să dispui de un salariu/venit, iar rata lunară de plată nu trebuie să depăşească 70% din venitul lunar net.

O altă metodă la care au apelat cumpărătorii este creditul Prima Casă. Acesta mai oferă și posibilitatea de achita un credit ipotecar existent. La doar o lună de la lansare, 59 de beneficiari au solicitat compensații de la bugetul de stat pentru plata creditului ipotecar. „În prezent, 47 de cereri se află la etapa de analiză, iar altele 12 deja au fost validate. Dacă cererile vor fi aprobate spre finanțare, aceștia vor beneficia de compensații începând cu luna iulie, anul curent”, mai precizează Guvernul. 

Potrivit Regulamentului, formula de calcul a compensațiilor reiese din costul maximal al unei locuințe de 600 mii lei, cu compensarea treptată de până la 50 la sută din suma de bază a creditului ipotecar, dar nu mai mult decât 10% (mun. Chișinău), după caz 15% (regiuni) din salariul calculat al solicitantului, pe parcursul a 25 de ani și menținerea formulei respective indiferent de termenul contractual. Înregistrarea cererilor de acordare a compensaţiilor bănești poate fi făcută online, prin intermediul registrului electronic, disponibil pe pagina web oficială www.primacasa.gov.md, compartimentul Compensații Prima Casă.

Preț apartamente Moldova 

Cele mai multe ansambluri locative au fost construite în capitala Chișinău sau în jurul acesteia. Peste 150 de complexe noi au spre vânzare apartamente în Chișinău, dar și case. Complex Vavilon Chișinăuoferă printre cele mai ieftine apartamente. Prețul/mp este de doar 450 euro, astfel că un apartament cu două odăi și cu o suprafață cuprinsă între 58-66 mp, are ca preț de pornire suma de 26.000 euro. 

Majoritatea complexelor locative din Chișinău au prețuri situate între 500 - 700 euro/mp. Totuși, pe piața imobiliară din Chișinău sunt și apartamente mai exclusiviste, la care prețurile ajung să fie cu câteva sute de euro mai mult per mp. Unul dintre acestea este White House Chişinău. Complexul locativ se află încă în faza de construcție, dar doritorii pot să-și achiziționeze deja locuința. White House Chișinău este compus doar din apartamente cu două odăi, care au o suprafață cuprinsă între 54 și 68 mp. 

Apartamentele situate în blocuri locative vechi au, de regulă, prețuri mai accesibile. Pe site-ul Flatfy.md sunt centralizate peste 20.000 de anunțuri de vânzare/cumpărare apartamente, case și terenuri în Chișinăr, dar și din restul Moldovei. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării