main logo
9962

Presa: Un fost coleg al lui Dodon a ajuns directorul unei Societăți pe Acțiuni din țară

S.A. ”MOLDASIG” a ajuns cu ajutorul Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) în mâinele unui grup de persoane loiale Partidului Socialiștilor, în special unui grup de persoane apropiate lui Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Președintelui Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu.

Presa: Fost coleg al lui Dodon, director al unei Societăți pe Acțiuni

Cel puțin asta scrie portatul de știri paranteze.md, într-o investigație publicată recent, transmite Știri.md.

La 18 iulie 2019, în cadrul ședinței Consiliul Suprem de Securitate CSS, ședință prezidată de Igor Dodon, a fost discutată „problema înstrăinării acțiunilor emise de entitatea privată S.A. MOLDASIG”.

După ședința CSS din 18 iulie 2019, Igor Dodon declara pentru presă:

„Se încerca înstrăinarea cu 15 milioane. A fost sistată această vânzare. A fost luată decizia ca statul să rămână în continuare proprietar, s-o reevalueze și să o vândă la preț real de piață. „Moldasig” va fi vândută la preț mult mai bun, iar banii încasați vor putea fi folosiți pentru a acoperi furtul miliardului”

În doar câteva zile de la ședința CSS, la 22 iulie 2019, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), condusă de Președintele Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Valeriu Chițan, adoptă Hotărârea nr. 31/16 din 22 iulie 2019 prin care dispune:

1. Preluarea de către autoritatea de supraveghere în gestiune nemijlocită a acțiunilor suspendate și nou-emise ale ”MOLDASIG” S.A. în cuantum de 480000 unități (79,98%), prin exercitarea tuturor drepturilor și obligațiilor acționarului.

2. Instituirea administrării speciale provizorie a ”MOLDASIG” S.A.

3. Numirea dlui Viorel BÎRSANU în calitate de administrator special al ”MOLDASIG”S.A., conferindu-i atribuţii și împuterniciri depline pentru conducerea, gestionarea şi controlul Companiei, potrivit cadrului normativ aferent în vigoare, inclusiv cu exercitarea drepturilor şi obligaţiilor organelor de conducere ale Societății pe perioada administrării speciale.

În acest sens, administratorul special preia controlul Societății, fiind autorizat cu acces nelimitat la activele, încăperile, documentele, rapoartele, registrele şi la orice alte informaţii deţinute de asigurător.

6. Administratorul special va dispune efectuarea unei noi evaluări a pachetului de acțiuni nou-emise în cuantum de 480000 acțiuni.

La 05 august 2019, Administratorul special al S.A. ”MOLDASIG” convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor S.A. ”MOLDASIG” pentru 06.09.2019, ora 11:00, cu următoarea ordine de zi:

  • Alegerea noii componențe a consiliului societății, stabilirea cuantumului retribuției muncii și compensațiilor membrilor;
  • Încetarea înainte de termen a împuternicirilor Comitetului de Audit. Alegerea membrilor Comitetului de Audit și stabilirea cuantumului retribuției muncii și compensațiilor membrilor Comitetului de Audit.

La Adunarea Generală extraordinară a acționarilor S.A. ”MOLDASIG”, cu votul exprimat de Comisia Națională a Pieței Financiare se alege Consiliul Societății S.A. ”MOLDASIG” în componență nouă.

La 09 septembrie 2019, Administratorul special al S.A. ”MOLDASIG” înaintează către Comisia Națională a Pieței Financiare cerere privind aprobarea prealabilă a D-ului Victor Coadă, ca persoană propusă în funcție de director general al S.A. ”MOLDASIG”.

Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat candidatura D-ului Victor Coadă la funcția de director general al S.A. ”MOLDASIG”, cu toate că ultimul avea conflict de interese fiind deținător a cotei de 76% din agentul de asigurări ”FORTASIG” S.R.L.

La 11 septembrie 2019, Consiliul Societății ales de Comisia Națională a Pieței Financiare a numit în calitate de director general al S.A. ”MOLDASIG” pe D-ul Victor Coadă.

La 06 decembrie 2019, la Adunarea Generală extraordinară a acționarilor S.A. ”MOLDASIG”, cu votul exprimat de Comisia Națională a Pieței Financiare se alege Consiliul Societății S.A. ”MOLDASIG” în componență nouă din care fac parte:

  • Ciobanu Tatiana – Director Departament Asigurări al CNPF;
  • Buliba Roman – Director Departament Juridic al CNPF;
  • Tomiță Petru – Profesor universitar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

În luna noiembrie 2020, în calitate de Director Financiar al S.A. ”MOLDASIG” se numește D-na Efrosinia Tampei, care s-a dovedit a fi soția nepotului D-nei Elena Pui - secretar general al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ultima fiindu-le și nașa de cununie. Potrivit surselor noastre această schimbare s-ar fi realizat ca urmare a înțelegerii între Raiderul - Veaceslav Platon, Președintele Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Valeriu Chițan și însuși Elena Pui - secretar general al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Din 22 iulie 2019 și până în prezent (cu o pauză din 06 noiembrie 2020 – 16 iulie 2021) S.A. ”MOLDASIG” este controlată de un grup de persoane care acționează în interesele Partidului Socialiștilor în special unui grup de persoane din cadrul acestuia Igor Dodon, Zinaida Greceanîi.

Legăturile liderilor PSRM și Ion Chicu cu persoanele implicate în „acapararea” Moldasig-ului

Victor Coadă (Director General S.A. ”MOLDASIG”) și Igor Dodon (Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, fostul Președinte al Republicii Moldova):

Conform informației de către Victor Coadă către CNPF pentru aprobare în calitate de director general al S.A. ”MOLDASIG”, ultimul prezintă informație că deține diploma seria AL nr. 007376 din 30.06.1995, eliberată de Universitatea Agrară de Stat din Moldova, care confirmă finisarea studiilor de profil economie, specialitate contabilitate și control, calificare economist în evidență contabilă.

Totodată, conform Curriculum-Vitae al D-ului Igor Dodon, ultimul declară că deține diplomă din 1997, eliberată de Universitatea Agrară de Stat din Moldova, care confirmă finisarea studiilor de profil economie.

Aceasta ar demonstra că aceste două persoane sunt foști colegi de facultate.

În perioada mandatului de Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon prin decretul Președintelui Republicii Moldova a stabilit componența nominală a Consiliului Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova, unul din membrii fiind Victor Coadă reprezentant C.A. ” Donaris Vienna Insurance Group” S.A. (la acel moment Victor Coadă fiind angajat la C.A. ” Donaris Vienna Insurance Group” S.A. în calitate de manager/agent de vânzări).

Victor Coadă este unul din fondatorii, membrul Biroului Executiv Central al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, candidat la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, partid format din foștii membri a Guvernului Ion Chicu învestit în perioada guvernării PSRM. Despre PDCM în spațiul public deseori s-a vehiculat că ar fi „un partid satelit al PSRM”.

Victor Coadă (Director General S.A. ”MOLDASIG”) și Valeriu Chițan (Președintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare):

Conform informației prezentate de către Victor Coadă către CNPF pentru aprobare în calitate de director general al S.A. ”MOLDASIG”, acesta a fost angajat și activa în perioada 21.08.1995 – 01.07.2002, în calitate de controlor-revizor/șef adjunct al direcției din cadrul Departamentului Control Financiar și Revizie din cadrul / în subordinea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova.

Conform informației publice de pe site-ul cnpf.md , în perioada anilor 1994 – 1998, D-ul Valeriu Chițan deținea funcția de ministru în Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, Victor Coadă fiind subalternul acestuia.

Valeriu Chițan (Președintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare) și Zinaida Greceanîi (Vicepreședintele PSRM, fostul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova):

Conform informației publice pe site-ul parlamentului - în perioada 1994 – 1999, Zinaida Greceanîi a activat în calitate de șef-adjunct și șef al Direcției generale elaborarea și administrarea bugetului din cadrul Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, condus la acel moment de Valeriu Chițan care în perioada anilor 1994 – 1998 deținea funcția de ministru în Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, respectiv Zinaida Greceanîi a fost subalternul direct al D-ului Valeriu Chițan.

Redacția Știri.md a solicitat reacția persoanelor vizate în articolul de mai sus, însă până la momentul publicării nu am primit niciun răspuns.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării