main logo
3313

Moldpresa grup: Pretura Râșcani sfidează orice normă legală chiar și în timp de pandemie (P)

În data de 17 martie 2020, Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență, avînd ca temei epidemia de COVID-19.

Moldpresa grup: Pretura Râșcani sfidează orice normă legală (P)

Situație care a pus în dificultate toată economia țării, mulți agenți economici în lipsa unor reguli clare au fost abuzați de organele de drept pentru a-și închide afacerea, rămân în suspans salariații, achitare de impozite, taxe etc.

În pofida acestor acțiuni pe deplin legale, chiar dacă sunt permanent loviți de autorități pentru simplul fapt că informează societatea, azi, 26 martie 2020, Pretura sectorului Râșcani cu serviciile speciale au atentat la bunurile difuzorilor de ziare, atunci când toți stau acasă, fără a le fi aduse la cunoștință, fără respectarea procedurilor legale, fiind ridicate gherete ce comercializează presa periodică.

Probabil este o măsură continuă a autorităților publice, pornită și din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, prin care impune cenzura: Redactarea şi prezentarea ştirilor/informațiilor va fi operată în condiții de circumspecție sporită, rigoare şi acurateţe maximă, luându-se în calcul impactul pe care îl poate produce respectiva știre sau informație.

Presei, difuzorilor de presă încet, dar sigur din câte se pare li se vor închide gura și accesul la libertatea de exprimare. În aceste condiții nu putem numi Republica Moldova – stat democratic, prevederile constituționale nu-și mai regăsesc rostul, iar statul devine unul captiv.

Argumentare statistică. Probabil, iată de ce sectorul mass-media este practice scos din afara spațiului de distribuire, or asta se demonstrează prin diversele acțiuni întreprinse de către edilii Primăriei Chișinău, de pretorii sectoarelor, fiind date răspunsuri vagi, ascunse, doar ca să nu permită amplasare unui chioșc de difuzare a presei, pe când celelalte sunt protejate, chiar dacă au fost plasate în perioade târzii. Preturile de sector împreună cu Primăria Chișinău impun reguli care pe lângă faptul că sunt ilegale, fără bază juridică, discreditează sectorul, minimalizează accesul la informație, iar peste ani raportează că ziarul nu mai este necesar, fiind plasat deja pe bază online. Un rol important pentru lichidarea ziarelor se constată prin acțiunile autorităților publice locale prin conformarea agenților economici care difuzează presă în jocul de a lichida a ziarelor, revistelor și accesul la o presă liberă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării