main logo
2591

Maratonul Chișinău: Teste gratuite alergătorilor fără certificat COVID Ⓟ

În două săptămâni, în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc Maratonul Chișinău, cel mai de amploare eveniment sportiv din țară. Din motive de securitate, organizatorii evenimentului oferă participanților teste gratuite pentru a putea fi admiși în competiție.

Potrivit hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din 11 septembrie, toți spectatorii și participanții la orice evenimente în aer liber trebuie să prezinte unul dintre documentele care confirmă faptul că sunt sănătoși și nu au COVID-19. 

Acest document ar putea fi:

— Certificat de vaccinare (electronic sau pe hârtie), pe care l-au primit nu mai devreme de 14 zile după a doua doză din oricare vaccin acceptat în Moldova.

— Rezultatul negativ al testului pentru COVID-19 efectuat cu cel puțin 72 de ore în urmă sau un test rapid efectuat cu cel puțin 48 de ore în urmă.

— Certificat sau confirmare de la medicul de familie că au avut deja COVID-19 în urmă cu 15 până la 180 de zile sau rezultatele testelor care confirmă prezența anticorpilor. Documentul trebuie să fie valabil în termen de 90 de zile de la data controlului.

 Organizatorii Maratonului Chișinău au prevăzut cerințele Comisiei Naționale și au introdus o opțiune suplimentară pentru toți participanții – un certificat pentru testare gratuită, oferit de partenerul de sănătate al evenimentului. 

Pentru a primi pachetul de start, participanții înregistrați vor trebui să prezinte unul dintre documentele specificate mai sus. 

Dacă participantul nu dispune de astfel de documente, acestuia i se va oferi să efectueze testul în  laborator mobil, care va fi deschis pe PMAN în zilele maratonului (16 și 17 octombrie). 

Rezultatul testului va arăta dacă participanții vor fi fie admiși sau nu în competiție. Certificatele vor fi distribuite vineri, 15 octombrie, înainte de weekend-ul maratonului. Pentru spectatori și suporteri, testele se vor efectua contra plată. 

În plus, unul dintre părinții participanților la competiția pentru copii Kids Run Day, în absența documentelor necesare, are ocazia să efectueze gratuit testul pentru COVID-19. Potrivit organizatorilor, în acest an va lipsi cursa de divertisment Fun Run. Decizia este condiționată de siguranța participanților.

Maratonul Chișinău este cea mai masivă competiție sportivă din Moldova, care reunește anual zeci de mii de sportivi amatori și profesioniști din toată țara și din străinătate. 

În mod tradițional, participanții pot alege să parcurgă una dintre cele patru distanțe: 5 km, 10 km, 21 km sau 42 km. 

În 2020, din cauza restricțiilor, maratonul a avut loc online. Pentru a fi la curent cu noutățile despre eveniment, urmăriți pagina oficială de pe rețelele sociale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării