main logo
3462

Frioli: Restaurant de familie cu paste italiene în inima Chișinăului Ⓟ

În centrul Chișinăului s-a deschis un restaurant unic, Frioli Pasta bar & Gastro Boutique, dedicat celui mai important fel de mâncare din bucătăria italiană — pastele. Acum, pentru a gusta pasta Carbonara autentică, nu este nevoie să zburați în Italia.

Despre dragostea nemărginită pentru paste, despre restaurantele mono concept, ca o nouă direcție, și despre cum a fost adusă în Moldova o părticică de Italia, a povestit bucătarul-șef și proprietarul Frioli, Corina Chistol.

Despre dragostea pentru paste și despre cum s-a transformat într-o pasiune

Se zice că pasiunea se naște din dragoste, iar în cazul Frioli — din dragostea de țară, de cultură, de bucătărie și tradiții, de oamenii care locuiesc în ea.

„Soțul meu este italian. Și, deși meseria lui nu este legată de gătit, îi place foarte mult să gătească. Pasiunea lui pentru bucătăria italiană m-a făcut să învăț să gătesc. Când soțul meu și-a dat seama că îmi place foarte mult gătitul, mi-a sugerat să merg la studii. Și atunci am mers în Italia pentru o perioada îndelungată.

Cu cât mă familiarizam mai mult cu bucătăria italiană, cu atât mai mult îmi dădeam seama că vreau să fac doar paste. Ele sunt o formă de artă aparte. Mi s-a părut că pastele vor fi ceva nou pentru Moldova”.

Corina intenționa să deschidă un mic magazin cu paste proaspete, ca în Italia. Totuși, ideea s-a transformat în deschiderea unui mic restaurant al cărui meniu include o diversitate de paste de casă, întotdeauna proaspete, preparate manual din produse italiene, conform rețetelor originale. Un loc unde poate veni oricine ca să guste pastele autentice, așa cum ar trebui să fie.

De ce bucătarul ar trebui să gândească și nu doar să stea lângă plită în timp ce se află la bucătărie

În Italia, Corina a absolvit școala culinară ALMA — una dintre cele mai bune școli ale lui Gualtiero Marchesi, părintele fondator al bucătăriei italiene moderne din ultimii 50 de ani. El a transformat mâncărurile obișnuite gătite acasă, în fiecare familie italiană, în preparate din bucătăria gourmet.

„El a creat școala ALMA pentru a educa o nouă generație de bucătari care gândesc. Aceasta este regula principală în bucătăria mea. În fiecare sezon, încerc să schimb ceva din meniu. De exemplu, acum am adăugat cavatelli cu salsiccia și ciuperci. Cavatelli este o varietate de paste care se prepară doar în provincia Bari. Aceste paste complexe sunt pregătite manual. Chiar merită gustate și apreciate, de aceea am decis să le adaug în meniu pentru ca vizitatorii noștri să le cunoască.

Încercăm să folosim rețete originale, dar în același timp nu renunțăm niciodată la experimente. Acest lucru ne ajută să reevaluăm mâncărurile clasice, păstrând în același timp esența lor. Iarna aceasta, am avut o noutate în meniu — ravioli cu cacao, care i-a surprins plăcut pe mulți dintre oaspeții localului. Este o combinație de dulce și sărat — aluat cu cacao, umplutură de brânză și sos dulce de pere cu șofran”.

De ce Frioli este o călătorie gastronomică prin Italia

La Frioli pregătim mâncăruri 100% italiene. Nu este vorba doar de rețetele originale, ci și de produsele care sunt achiziționate în Italia și aduse de acolo.

„Ingredientul nostru principal este făina de clasa 1, pe care o folosim la prepararea pastelor. O aducem din Italia. Făina o aleg eu singură. Ne străduim să folosim doar produse italiene, inclusiv orez pentru risotto, brânzeturi. În bucătăria noastră nu veți găsi ulei de floarea soarelui, folosim doar ulei de măsline. În ceea ce privește carnea și ouăle, toate acestea sunt produse locale. Peștele proaspăt îl cumpărăm doar de la furnizori de încredere”.

Meniul restaurantului conține mâncăruri din diferite regiuni și provincii ale Italiei — de la Sud la Nord. Merită să veniți aici pentru a face o călătorie gastronomică.

„Dacă doriți să vă simțiți ca și cum ați fi la Roma, comandați Carbonara sau Cacio e pepe. Dacă doriți să vizitați provincia Bari din Sudul Italiei, încercați cavatelli cu salsiccia și ciuperci. Acest fel de bucate este pregătit exact ca acolo: paste, cârnați salsiccia cu aceleași condimente. Dacă ați avut fericita ocazie să vizitați Italia, toate aceste rețete vă vor aminti despre călătoria dumneavoastră. La fel, avem tiramisu delicios. Rețeta autentică a rămas neschimbată, deci este tiramisu 100% italian”.

Restaurantele mono concept — o nouă tendință sau evoluție a afacerii cu restaurante

Conceptul Frioli este bazat pe un mono produs. Avem un meniu succint, dar oferim o prezentare rapidă și laconică, cele mai proaspete produse și un gust desăvârșit.

„Este imposibil să le faci pe toate odată: paste, pizza, sushi. În Italia, o pizzerie este o pizzerie. Da, va exista un singur tip de paste, însă felul principal rămâne pizza. Vreau să transmit această idee oamenilor. În primul meu meniu erau doar paste, iar recent am adăugat risotto, fructe de mare, deserturi.

Dacă vrem să avem un produs proaspăt și delicios, trebuie să ne concentrăm pe un singur tip de produse. Acest lucru va contribui la dezvoltarea culturii gastronomice în țara noastră, iar oamenii vor învăța să evalueze calitatea bucatelor.

Avem oaspeți permanenți, care vin doar pentru paste. Aș vrea să invit și alți vizitatori, pentru că numai aici puteți gusta paste autentice, așa cum ar trebui să fie: al dente, pregătite din făina potrivită, fără coloranți, fără conservanți, fără aditivi dăunători”.

 Frioli Pasta bar&Gastro Boutique este deschis între orele 10:00 și 22:00, și vă așteaptă cu drag la adresa: str. Constantin Tănase, 9.

Facebook: Frioli - Pasta Bar & Gastro Boutique

Instagram: @frioli.md

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării