main logo
6334

Franzeluța: Pâinea cea de toate zilele, călcată în picioare de ”experții” BeBetter®

În legătură cu „investigaţia” realizată de platforma BeBetter Moldova privind inofesivitatea pâinii autohtone, precum şi a celei de import, plasată pe o reţea de socializare, Franzeluţa S.A. a încercat să facă lumină în acest caz, analizând amănunţit toate cele scrise.

Astfel, s-a constatat că majoritatea informaţiilor sunt neadevărate, neverificate –  fapt ce dovedeşte neprofesionalismul aşa-zişilor „experţi” BeBetter.

În continuare, Franzeluţa S.A. va trece prin sită afirmaţiile din acest articol, care duc opinia publică în eroare, încercând să ajute consumatorul să filtreze informaţia pe care o asimilează şi să poată delimita adevărul de minciună.

 Aşadar, „specialiştii” BeBetter au decis să meargă peste tot ce este sfânt şi să afirme că: „Pâinea noastră cea de toate zilele ne poate crea probleme de zile mari”, iar „Pâinea cu adevărat sănătoasă nu se găseşte în magazinele din Moldova”. Considerăm aceste afirmaţii drept injurii grave, care depăşesc bunul simţ şi respectul faţă de lucrurile sacre.

BeBetter: Studiile arată că moldovenii consumă de la pâine cu unt, până la pâine cu ciocolată, miere, sushi – șirul asocierilor neobișnuite și chiar stranii poate continua. Medicii spun însă, că produsul nu este atât de inofensiv și poate deveni cauza unor afecțiuni grave de sănătate. Cum să găsim alternativa pâinii nesănătoase, aflați în continuare.

Studiile Magenta Consulting arată că 71% dintre moldoveni procură zilnic produse de panificație, iar fructe și legume proaspete, de exemplu, mănâncă doar o dată sau de câteva ori pe săptămână. Datele Biroului Național de Statistică arată că fiecare cetățean al Republicii Moldova a consumat, în 2016, 116,8 kg de pâine și cifra este în creștere, în comparație cu anii precedenți.

Tipuri de pâine din comerț

Agenția pentru Protecția Consumatorilor a stabilit că pe piața din Moldova sunt vândute următoarele tipuri de pâine.

FRANZELUŢA S.A: Documentul Normativ care  stabileşte în  Republica Moldova sortimentul şi calitatea produselor de panificaţie este HG nr.775 din 03.07.2007 Cerințele “Produse de panificaţie şi paste făinoase” unde  sunt  stabilite  cerinţe minime de calitate şi siguranţă alimentară ce trebuie respectate la fabricarea şi/sau la comercializarea produselor de panificaţie  provenite atât din producţia internă, cât şi din import.

BeBetter: Pâinea albă este făcută din făină rafinată albă şi conţine doar partea centrală a bobului de grâu (endosperm). Cu cât pâinea este mai albă, cu atât valoarea ei nutritivă este mai mică - săracă în fibre, minerale şi vitamine, conține doar amidon, element care este rapid transformat în glucoză şi creşte nivelul zahărului în sânge. Aport caloric: 270 calorii/100 g.

FRANZELUŢA S.A: Clasificarea pâinii conform articolului nu corespunde Hotărârii de Guvern nr.775 din 03.07.2007 Cerințele “Produse de panificaţie şi paste făinoase”. Produsele de panificaţie se clasifică după cum urmează:

Pâinea din făină de grâu nu conţine doar amidon, dar conform calculelor valorilor nutriţionale pâinea din făină de grâu:

-          calitate superioară conţine fibre 2,6%

-          calitatea întâi conţine fibre 3,2%

-          numărul de calorii zilnic variază de la 245-260 Kcal/100g

De asemenea, informaţia din citatul BeBetter precum că “Pâinea albă este făcută din făină rafinată albă” este greşită pentru că făina folosită la fabricarea pâinii, Conform Reglementării tehnice „Făina, grişul şi tărîţa de cereale” Nr. 68, se clasifică în:

-          făină de grâu calitatea superioară

-          făină de grâu cal. I , făină de grâu cal. II şi integrală.

Tehnologic  vorbind, făina de grâu nu conţine numai partea centrală a bobului de grâu (endosperm), dar şi o parte din tărâţă şi germenele care la procesare sunt numai parţial eliminate.

BeBetter: Pâinea de secară conţine multe fibre alimentare, aminoacizi, vitamine (B1, B2, B6, E) şi minerale (magneziu, fosfor, calciu şi potasiu). Ajută la detoxifierea organismului, aduce beneficii aparatului digestiv şi pielii. Aport caloric: 218 calorii/100 g.

BeBetter: Pâinea preparată din amestec de faină de secară şi faină de grâu este falsificată, adesea, susțin specialiștii Agenției pentru Protecția Consumatorilor. În loc de faină neagră integrală, producătorii pot utiliza faină albă, colorată cu produse chimice. Citiţi cu atenţie eticheta şi comparați preţul: o pâine de secară trebuie să coste cu 30-50% mai mult decât cea albă.

FRANZELUŢA S.A: Conform Documentului Normativ, nu există noţiune de făină neagră integrală, se poate subânţelege făină de calitatea a doua sau integrală produsă din grâu sau făină obţinută din secară, care au o nuanţă mai cenuşie cu particule de tărâţă.

La fabricarea produselor din secară, Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A utilizează numai făină de secară, malţ de secară şi nici de cum nu se întrebuinţează coloranţi chimici (informaţii găsite pe ambalajul produsului, conform recetei produselor).

Conform HG 996 „Normelor privind etichetarea produselor alimentare etichetarea produselor şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj” care sunt obligatorii pentru toţi producătorii sectorului alimentar şi se aplică tuturor produselor alimentare de pe piaţa de desfacere a Moldovei, întreprinderea “Franzeluţa” S.A. etichetează obligatoriu toate produsele, indicând ingredientele utilizate la fabricare, conform recetelor.

BeBetter: Pâinea integrală – este produsă din grâu întreg măcinat. Pe etichetă trebuie să fie făină integrală de grâu, ovăz sau secară, nicidecum ”multicereale” sau “bob întreg”. Toate tipurile de ingrediente ar trebui să conţină cuvântul „integral”. Conține vitamine, minerale şi fibre, este mult mai echilibrată nutriţional, mai săţioasă decât pâinea albă, nu îngraşă, ajută la controlul glicemic. Are un termen de valabilitate mic. Aport caloric: 230 calorii/100 g.

BeBetter: Pâinea cu seminţe de in este o sursă uimitoare de seleniu, potasiu şi mangan. Acesta oferă fibrele necesare zilnic, acizi graşi esenţiali şi fitoestrogeni, care îmbunătăţesc sănătatea și păstrează silueta.

BeBetter: Pâinea fără gluten este recomandată persoanelor care au intoleranţă la gluten. De obicei, pâinea integrală şi cea din orez brun nu conţine gluten.

FRANZELUŢA S.A: Pâinea din făină de grâu  integrală conţine gluten şi nu poate fi recomandată persoanelor care sunt intoleranţi la gluten.

BeBetter: Pâinea din ovăz conține carbohidrați complecși și ajută la controlul colesterolului. Beneficii și riscuri

Nutriționiștii ne recomandă să excludem din alimentație pâinea procesată, din făină albă și să o alegem pe cea din cereale integrale, secară, hrișcă.

Anastasia Valac, medic nutriționist, fondator al Intelligent Nutrition Center:

”Pâinea intens procesată din comerț, din făină albă, făcută pe drojdii, cu adaosuri chimice nu ne poate aduce beneficii, doar calorii, practic goale și respectiv kilograme în plus. Dar pâinea făcută din făină din cereale integrale, crescută pe maia, este o sursă bună de fibre, vitaminele grupului B, vitamina A și E și a mineralelor (zinc, fier, magneziu, cupru, mangan, sodiu, potasiu, etc.) și de carbohidrați complecși. De multe ori, producătorii folosesc ca materie primă făina de o calitate mai proastă şi pentru a produce o pâine cu aspect comercial acceptabil și a-i prelungi termenul de păstrare, adaugă aditivi: amelioratori, prafuri de copt, agenţi de îngroşare, emulgatori, enzime, iar acest fapt, nu este indicat pe etichetă”.

FRANZELUŢA S.A: Afirmaţiile nutriţionistei A.Valac precum că producătorii folosesc  materii prime (făină) de calitate proastă sunt total nefondate. Există documente normative pentru recepţia materiilor prime, unde fiecare producător este obligat prin lege să o respecte, în cazul dat DN la făină HG 68 din 29.01.2009 „Făina, grişul şi tărîţa de cereale”, cerinţele esenţiale faţă de produsele cerealiere pentru consumul uman, unde sunt indicaţi toţi indicii de calitate şi condiţiile admisibile care trebuie să fie aplicate la recepţia făinei .

BeBetter: Reguli de respectat la magazin Medicii spun că trebuie să alegem pâinea ambalată pentru a ne asigura protecția epidemiologică. Citim atent compoziția: o pâine bună trebuie să conțină făină integrală, maia, sare și atât. Acordăm atenție la valorile nutriționale: cu cât mai multe glucide, cu atât mai nesănătos este produsul. Pe etichetă nu trebuie să găsim produse adăugătore, cum sunt conservanţii, amelioratorii, grăsimile vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate.

Specialiștii de la Agenție pentru Protecția Consumatorilor vin cu mai multe recomandări pe care să le respectăm atunci când alegem pâinea.

FRANZELUŢA S.A: Combinatului  de panificaţie „ Franzeluţa” S.A deţine un Laborator de Încercări, care este acreditat conform cerinţelor SN EN ISO/CEI 17025, unde sunt efectuate investigaţii la materii prime şi produs finit.

BeBetter: Conform normelor, termenul de valabilitate al pâinii poate fi de 24 ore, 36 ore, 72 ore sau 168 de ore de la coacere, în funcție de tipul pâinii şi ambalajului.Acesta trebuie să fie indicat pe etichetă (în cazul produselor preambalate) sau pe panoul informativ din magazin (în cazul produselor neambalate). Fiți atenți cum este păstrată pâinea caldă, coaptă în magazine. Aceasta nu trebuie păstrată în pungi de plastic sau de pânză, dar pe suporturi speciale din materiale smălțuite sau din lemn. Alegeți conștient! Nu procurați pâine foarte puhavă, practic goală în interior, cu miezul exagerat de alb, ce se usucă foarte repede şi este fărâmicioasă la tăiere. Deşi are un aspect apetisant, ea conţine o mulţime de aditivi alimentari, care pot dăuna organismului. Pâinea este contaminată dacă are miezul lipicios, se întinde sau are pete albastre-verzui, cenuşii, galben-brune (mucegai) şi miros specific. Alegeți pâinea bogată în fibre, proteine, vitamine şi minerale, care nu conține zahăr. Cantitatea de zahăr din pâine nu trebuie să fie mai mare decât cea de fibre sau cea de proteine. Sarea adăugată, trebuie să fie indicată pe etichetă pe ultimul loc sau cel puţin după apă şi făină. Această pâine va conţine puţină sare. Nu consumați mai mult de 200 de grame de pâine pe zi, iar persoanele sedentare – nu mai mult de 100 de grame pe zi. Nu consumați pâinea cu alimente din carne, ci cu legume supe, lactate acidulate.

Experimentul BeBetter:  Am procurat din trei magazine 8 tipuri de pâine, alese aleatoriu. Este vorba de Pâine cu secară și Franzelă, produse la Strășeni, Pâine de secară, produsă de Panini, Nucușor, Borodinskii și Riga de la Franzeluța, precum și două tipuri de pâine pentru tartine, importate. Niciuna dintre ele nu respectă principiile recomandate de nutriționist, iar unele etichete indică amelioratori, grăsimi vegetale și E-uri. Cele de producție autohtonă conțin amelioratori pentru făină, deci nu sunt sută la sută sănătoase. Iar pâinea cu secară conține o cantitate semnificativă de făină albă. Platforma BeBetter vă recomandă să consumați pâine din făină integrală, cu maiele și apă și să vă informați conștient atunci când alegeți produsele. Aternativa pâinii sunt produsele din cereale expandate.

FRANZELUŢA S.A: Conform HG nr.229 din 29.03.2013 „Regulamentul sanitar privind aditivii alimentari” unde sunt stabilite norme privind aditivii alimentari utilizaţi în produsele alimentare în vederea asigurării funcţionării eficiente a pieţei interne, a unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii populaţiei şi a unui nivel înalt de protecţie a consumatorilor, inclusiv protecţia intereselor consumatorilor şi practici echitabile în comerţul de produse alimentare, ţinând seama, după caz, de protecţia mediului.

 Etichetarea  produselor alimentare în care se adaugă aditivi alimentari, obligatoriu trebuie să fie avizată sanitar de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

Instrucţiiunile tehnologice şi etichetarea cu sortimentul de produse de panificaţie fabricate la combinatul de panificaţie „Franzeluţa” SA sunt aprobate de  către  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

Combinatul de panificaţie Franzeluţa S.A. are o experienţă bogată de peste 70 de ani în industria de panificaţie din RM. După cel de-al doilea război mondial, în anul 1947, când oamenii îndurau foame şi erau la limita vieţii, la Chişinău a luat naştere prima fabrică de pâine. Nu exista nimic mai de preţ, mai scump, mai necesar, decât simpla bucată de pâine, care în acea perioadă era condiţia principală a vieţii. De atunci şi până în prezent, zeci de generaţii au rămas devotaţi gustului pâinii adevărate şi o consumă zilnic cu cea mai mare încredere. Numai acei „experţi” care nu cunosc valoarea pâinii şi a muncii depuse, pot „călca” în picioare pâinea noastră cea de toate zilele.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării