main logo
640

Experți: Efect nedorit al programului Prima Casă ®

În timp ce în blocurile vechi din Chișinău prețurile apartamentelor au scăzut cu până la 17 la sută, costul celora din blocurile noi vor crește aproximativ cu 10 procente în anul ce urmează din cauza Proiectului Prima Casă.

Experți: Efect nedorit al programului Prima Casă ®Experți: Efect nedorit al programului Prima Casă ®

Asta o spun datele prezentate de experții imobiliari români în urma unei analize a pieței imobiliare de la Chișinău. Potrivit specialiștilor, locuitorii Bucureștiului au trecut prin aceeași experiență în 2017.

„În fiecare an în perioada în care programul Prima Casă este activ, observăm creșteri de prețuri. De ce? Foarte simplu: oamenii care accesează finanțare prin Prima Casă nu sunt în piață în afara programului, ca atare atunci când cererea crește și prețurile cresc” Spune Membru Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din Romania, Ileana Preda.

În 2018 la Chișinău se așteaptă o cerere mare pe piaţă care este datorată şi comprimării cererii pe toţi anii anteriori, în perioada în care finanţările au fost reduse. Potrivit unui articol al site-ului de știri Digi24 România s-a confruntat cu această situație în anul trecut.

Potrivit articolului, dacă în 2016 în București un apartament de 2 camere, în suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi, putea fi cumpărat cu cel mult 45 - 50 de mii de euro, acum, aceeaşi locuinţă costă cu cel puţin 10.000 de euro în plus.

Experții imobiliari din Moldova spun că în comparație cu Bucureștiul creșterea prețurilor de la Chișinău se va răsfrânge numai asupra clădirilor de tip nou. Starea în care se află construcțiile vechi îi va face pe tineri să aleagă un apartament în bloc nou, în favoarea comodității.

La începutul anului, experții imobiliari din Moldova anunțau că prețurile la apartamente în blocurile vechi sunt în scădere cu 15-17 la sută, iar în următorii 2-3 ani acestea vor scădea chiar cu 30 de procente. Scăderea continuă este cauzată de termenul de exploatare expirat al clădirilor, dar și a numărului mare de blocuri noi construite în ultimii ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării