main logo
864

Diagnosticul timpuriu poate determina vindecarea în cazurile cancerului rectal ®

Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, iar în Turcia, ca urmare a modernizării stilului de viață a oamenilor, a devenit al doilea cel mai frecvent tip de cancer.

Diagnosticul timpuriu salvează vieți în cancerul de rect; atunci când boala este depistată în stadiul 1 și tratată chirurgical imediat, este posibil ca rata de vindecare să atingă 100%.

Cancerul, groaza timpurilor moderne, se întâlnește din ce în ce mai frecvent din cauza alimentației nesănătoase, sedentarismului, obezității, obiceiurilor dăunătoare și stresului. Unele tipuri de cancer au atras atenția asupra creșterii ratelor lor de incidență. Cancer rectal este, de asemenea, unul dintre aceste tipuri!

Rectul este porțiunea terminală a intestinului gros, cu lungimea de 12 până la 16 cm, iar tumorile maligne care provin din această zonă sunt menționate sub denumirea de cancer rectal. Cancerul rectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial. Fiind un subtip de cancer colorectal, rata de incidență al căruia a crescut vertiginos în Turcia în ultimii ani și care a devenit a doua cea mai comună formă de cancer în țară, cancerul rectal este puțin mai periculos decât tumorile intestinului gros.

Profesorul dr. Bilgi Baca, șef al Departamentului de Chirurgie Generală la Spitalul Universitar Acibadem Atakent, afirmă că alimentația nesănătoasă și factorii de mediu se numără printre criteriile de risc pentru cancerul rectal și susține că consumul excesiv de carne, de alimente bogate în grăsimi, precum și aportul redus de fructe, legume și alimente bogate în fibre favorizează cancerul rectal. Dezvoltarea cancerului rectal se poate datora și factorilor genetici, altor boli cum ar fi colita ulcerativă și unor metode de tratament aplicate altor tipuri de cancer.

HEMOROIZII POT ASCUNDE BOALA DE CANCER RECTAL

Dezavantaj în cancerul rectal este faptul că hemoroizii pot ascunde boala. Acest lucru se datorează faptului că simptomul sângerarilor în scaun dupa actul defecației, care este unul dintre cele mai importante indicii ale cancerului, se consideră, în general, ca fiind datorat hemoroizilor și, ca rezultat, oamenii tind să fie total inconștienți de faptul că schimbările în actul defecației sunt semne ale unei boli care poate duce la moarte. Profesorul dr. Baca afirmă, "Simptomele cancerului colorectal variază în funcție de localizarea bolii. Simptomele majore includ defecația de patru sau de cinci ori pe zi, în schimbul unui act de defecație obișnuit pe zi, timpul îndelungat al actului defecației, nevoia de a avea scaun dar făra a elimina materii fecale, senzația de defecație incompletă, sângerarea. Persoanele care prezintă oricare dintre aceste simptome trebuie neapărat examinate de un chirurg generalist și supuse colonoscopiei dacă au peste 50 de ani. Deoarece toate aceste simptome pot fi considerate a fi datorate hemoroizilor, bolile hemoroidale tind să ascundă cancerul rectal ".

Atât lipsa de conștientizare publică, cât și faptul că pacienții sunt jenați să-și spună simptomele medicilor, în general, determină ca boala sa fie diagnostică tardiv. Profesorul Baca afirmă că aproximativ 70 până la 80% dintre pacienți consultă un chirurg generalist în stadiul 2 sau 3 al bolii și că în aceste etape sunt implicați atît pereții rectali cît și nodulii limfatici.

COLONOSCOPIA ESTE OBLIGATORIE LA PERSOANELE CU VÂRSTA PESTE 50 DE ANI!

Cancerul rectal apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Profesorul dr. Baca accentuează că persoanele cu vârsta peste 50 de ani trebuie să se supună colonoscopiei, indiferent dacă au sau nu simptome și afirmă: "Dacă nu există concluzii suspecte și un istoric familial de cancer rectal, este suficient ca oamenii să se supună colonoscopiei la fiecare 10 ani. Dacă se găsește o formație cum ar fi un polip, colonoscopia ar trebui efectuată la cinci ani după polipectomie și dacă rezultatele arată cancer, ar trebui efectuată la un an după operație. Mai mult, dacă există o persoană cu cancer colorectal în istoricul familiei pacientului, pacientul trebuie să înceapă cu 10 ani înainte de a ajunge la vârsta la care ruda sa a dezvoltat boala ".

DIAGNOSTICUL TIMPURIU ESTE EXTREM DE IMPORTANT

Diagnosticul precoce are o importanță vitală în cancerul rectal. Atunci când boala este depistată în stadiul incipient, stadiul 1, rata de supraviețuire la 5 ani poate ajunge la 100%. Rata de succes este de 60 până la 80% în stadiul 2, de la 50 la 60% în stadiul 3 și de aproximativ 20% în stadiul 4. Similar tuturor celorlalte tipuri de cancer, tratamentul cancerului rectal este planificat în conformitate cu stadiul clinic detectat.

Continuare și mai multe detalii pe www.acibadem.md.

Mai multe detalii și infomații pe www.acibadem.md.

Dacă vă confruntați cu o problemă de sănătate și aveți nevoie de un tratament complex sau o opinie medicală – contactați Reprezentanța Acibadem în Republica Moldova:

Tel: 060 999 144 / 022 876 568

FB.com/AcibademMoldova 

Str. București 79/11, Mun. Chișinău

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării