main logo
967

Declarația de presă a operatorilor de tichete de masă din Moldova (P)

Companiile Edenred și UP Servicii doresc să atragă atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova asupra riscurilor pe care le comportă anularea facilităților fiscale aplicate în prezent tichetelor de masă – un beneficiu social destinat cetățenilor.

Declarația de presă a operatorilor de tichete de masă din Moldova (P)

Consecințele unei asemenea decizii ar fi nefaste pentru toți actorii implicați în proces: salariați, întreprinderi, autorități publice și parteneri comercianți (magazine, restaurante, cantine, etc.).

Sistemul tichetelor de masă are o finalitate exclusivă: de a răspunde la o cerință socială bine identificată, cea a dreptului la hrană a angajatului în timpul zilei de muncă și a familiei acestuia.

Legea cu privire la tichetele de masă a fost adoptată în toamna anului 2017, iar implementarea mecanismului de funcționare a tichetelor de masă a început în luna aprilie 2018, odată cu adoptarea Regulamentului cu privire la modul de operare a tichetelor de masă.

Modificarea cadrului fiscal după doar un an de la lansarea acestei inovații cu caracter social, recunoscute și apreciate de către angajații, angajatorii și comercianții din peste 45 de țări ale lumii, va afecta în mod inevitabil sectorul economic privat din Republica Moldova, și anume:

Scutirea de plata contribuțiilor la asigurările sociale și impozitele salariale aferente încurajează întreprinderile să participe la alimentarea salariaților lor. 

Datorită sistemului simplu și a costurilor mici de aplicare, tichetul de masă este un mijloc eficace ce poate fi oferit salariaților indiferent de talia întreprinderilor, evitându-se orice formă de discriminare.

Numeroase entități locale de profil s-au asociat pentru a atrage atenția asupra efectelor negative ale modificărilor propuse de Guvern, printre care un impact la nivel de stat al reformei. 

Printre acestea se numără Camera de Comerț Americană, Camera de Comerț și Industrie Franța Moldova, Asociația Businessului European, Asociația Investitorilor din România, Asociația IMM-urilor și Confederația Sindicatelor. 

Tichetele de masă nu reprezintă doar un beneficiu care promovează alimentația angajaților, ci este și un mecanism care contribuie la un ciclu de creștere economică la nivel de țară:

Tichetele de masă contribuie la lupta împotriva economiei informale.

Tichetele de masă au încurajat migrația angajaților de la companiile care practicau remunerarea nedeclarată sau declarată parțial către angajatorii care respectă legea și sistemul fiscal al țării. Remunerațiile care nu au fost raportate anterior sunt acum raportate prin intermediul tichetelor de masă, datorită faptului că nu este supus fiscalizării. De asemenea, acest sistem promovează transparența și trasabilitatea tranzacțiilor la comercianții care acceptă tichete de masă. În plus, sistemele dezvoltate de către operatorii de tichete de masă garantează aplicarea standardelor internaționale antifraudă și împotriva spălării de bani.

Tichetele de masă contribuie la creșterea semnificativă a puterii de cumpărare a cetățenilor, în special a celor cu salarii mici și prin aceasta contribuie la dezvoltarea economică locală și națională. 

Tichetele de masă pot fi utilizate doar pe teritoriul Republicii Moldova în magazinele locale de produse alimentare și, spre deosebire de salarii, nu pot fi utilizate pentru a face economii sau pentru cumpărături în afara țării. Acest consum dedicat și local aduce o cifră de afaceri suplimentară întreprinderilor din comerț și astfel permit o colectare suplimentară de TVA pentru stat și crearea de locuri de muncă.

În 2019, comerțul declarat a crescut cu circa 25%. Influența tichetelor de masă asupra acestei creșteri este confirmată de principalele rețele de restaurante și magazine care au adoptat acest sistem.

Tichetele de masă contribuie la îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Acordarea tichetelor de masă face ca politicile sociale să fie mai eficace, având ca obiectiv final îmbunătățirea condițiilor de muncă în Republica Moldova. Spre deosebire de salarii, tichetele de masă nu pot fi folosite pentru procurarea produselor de tutungerie și alcool. Alimentația este unul dintre pilonii sănătății lucrătorilor contribuind activ la productivitatea lor. Unii angajați (cei mai defavorizați) au uneori dificultăți în alimentarea familiilor lor pe parcursul lunii. Tichetele de masă garantează accesul la o hrană zilnică (un minim pentru ei și familiile lor).

Suntem deschiși să adaptăm tichetele de masă în interesul colectiv al tuturor actorilor implicați, dar dorim înainte de toate să subliniem sprijinul nostru pentru cetățeni, angajatori, comercianți, operatori, adică pentru toți cei care contribuie zilnic la dezvoltarea economică a țării.

Compania UP
Compania EDENRED

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării