main logo
671

CtEDO: R. Moldova, obligată să achite 4.000 de euro pentru detenție ilegală

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a publicat decizia prin care R. Moldova este obligată să achite prejudiciu moral de 4.000 de euro după ce instanțele i-au acordat unui reclamant despăgubiri insuficiente.

CtEDO: Moldova, obligată să achite 4.000 de euro pentru detenție ilegalăCtEDO: Moldova, obligată să achite 4.000 de euro pentru detenție ilegală

La 16 iulie 2008 Judecătoria Ialoveni a constatat vinovăția reclamantului în ultragierea unui ofițer de poliție și l-a sancționat cu 5 zile de arest administrativ. Reclamantul a atacat hotărârea dată. La 12 august 2008 Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea menționată și a trimis cauza la rejudecare, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

La 11 februarie 2009 Judecătoria Ialoveni a încetat procesul din motivul expirării termenului de prescripție. Între timp, reclamantul își executase sancțiunea. Reclamantul a atacat hotărârea din 11 februarie 2009. La 13 martie 2009 Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea primei instanțe și a încetat procesul cu privire la contravenția administrativă din cauza lipsei componenței de contravenție administrativă.

Reclamantul s-a adresat în instanțele naționale, solicitând 300.000 lei (echivalentul a 18.750 euro la acel moment) pentru prejudiciul moral. La 11 mai 2011 Curtea Supremă de Justiție a constatat ilegalitatea arestului administrativ aplicat reclamantului și i-a acordat 8.000 lei (echivalentul a 500 euro la acel moment).

Decizia CtEDO

Curtea a declarat că reclamantul a suferit o încălcare a drepturilor sale garantate. La fel, ea a notat că reclamantului i-a fost acordată o despăgubire echivalentă cu 500 euro pentru prejudiciul moral, iar această sumă este considerabil mai mică decât sumele acordate de către Curte în cauzele similare. 

Astfel, Curtea a constatat încălcarea Articolului 5 § 1 din Convenție din cauza despăgubirii insuficiente acordate de către instanțele naționale pentru detenția ilegală a reclamantului timp de 5 zile. În cele din urmă, Curtea a acordat reclamantului 4.000 euro pentru prejudiciul moral.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării