main logo
2392

Avia Invest: Presiune și șantaj. Dodon falimentează artificial companiaⓅ

Compania AVIA INVEST, concesionara de drept a Aeroportului Internațional Chișinău, atrage atenția opiniei publice naționale și internaționale că a devenit victima unor abuzuri și presiuni tot mai accentuate din partea autorităților Republicii Moldova, în special a președintelui Igor Dodon, menite să determine preluarea Aeroportului.

Avia Invest: Presiune și șantaj. Dodon falimentează artificial companiaⓅ

Acțiunile ilegale au ajuns la un asemenea nivel, încât se vorbește deschis despre intenția de a falimenta artificial compania, iar conturile acesteia sunt blocate deliberat pentru a împiedica orice tranzacții financiare.

Compania AVIA INVEST își exprimă îngrijorarea față de declarațiile de joi, 14 mai, ale lui Igor Dodon, imediat după ședința Consiliului Suprem de Securitate, în care a reiterat intenția de a anula cu orice preț contractul de concesionare a Aeroportului, devenind foarte clar că este determinat să recurgă inclusiv la șantaj și presiuni.

El a prezentat și trei posibile căi pentru a-și realiza scopul, care, în realitate se reduc la una singură – crearea tuturor condițiilor pentru a obține insolvabilitatea companiei. Celelalte două „scenarii” vociferate de Igor Dodon nu pot fi realizate – contractul nu poate fi anulat de o instanță de judecată, deoarece justiția s-a pronunțat deja și a respins solicitări similare.

De asemenea, nu poate fi luată în calcul nici varianta anulării contractului din cauza neîndeplinirii obligațiilor asumate de AVIA INVEST, deoarece compania a efectuat în primii șase ani de executare a contractului aproape 40% din investițiile pe care s-a angajat să le facă, sau, mai exact, peste 90 de milioane de euro.

În aceste condiții, Igor Dodon poate obține anularea contractului doar prin declararea AVIA INVEST drept insolvabilă. În acest context, autoritățile, la comanda expresă a lui Igor Dodon, au trecut deja la acțiuni menite să ducă la falimentarea artificială a companiei.

Anume în acest context se înscriu deciziile de blocare a conturilor AVIA INVEST. S-a ajuns la situația în care o bancă comercială nu permite transferul a 2 milioane de euro efectuat de compania „Air Moldova”, care are o datorie față de compania noastră.

O altă bancă a blocat suma de 1,75 milioane de euro, transferată de unul din acționarii principali ai companiei, omul de afaceri rus Andrei Goncearenko.

Astfel, s-a ajuns la situația absurdă în care Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde achitarea unei datorii de aproximativ 1,1 milioane de euro, în timp ce transferuri de 3,75 de milioane de euro care trebuie să ajungă pe contul companiei sunt blocate.

La același capitol trebuie menționate refuzul Primăriei Chișinău de a elibera certificatul de urbanism pentru demararea lucrărilor de construcție a terminalului de pasageri. Scopul este de a acuza AVIA INVEST că a încălcat termenii de executare a obligațiunilor investiționale.

Amintim, în context, că Primăria este condusă de primarul Ion Ceban, care face parte din anturajul lui Igor Dodon.

Situația creată, presiunile și abuzurile, amenințările deschise din partea președintelui Igor Dodon au determinat deja AVIA INVEST să se adreseze Curții de Arbitraj de la Stockholm. De asemenea, în cazul în care autoritățile Republicii Moldova vor continua pe aceeași cale, AVIA INVEST se va vedea nevoită să se adreseze și în alte instanțe internaționale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condamnat deja Guvernul în câteva cauze similare.

Din păcate, consecințele economice, dar și de imagine pentru Republica Moldova vor fi imense în această situație. Iar ele pot fi prevenite doar prin încetarea de către Igor Dodon și instituțiile statului a acțiunilor ilegale descrise mai sus.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării