main logo
1027

100 de inventatori: Samuel Kitrosser – creatorul Quad Camera

Dacă întoarceți telefonul mobil cu fața în jos, veți vedea probabil o cameră cu patru "ochi". Acest dispozitiv oferă mai multe posibilități de fotografiere, iar ideea din spatele său îi aparține lui Samuel Kitrosser, originar din Soroca.

100 de inventatori: Samuel Kitrosser – creatorul Quad Camera

Samuel s-a născut în 1912, în familia unui mare proprietar de pământ, fiind cel mai mic dintre cei trei frați. Băieții erau fascinați de perspectivele oferite de noile dezvoltări tehnice, iar perspectivele pe care le ofereau fotografia, electricitatea și aviația le stârneau interesul. Drept urmare, fratele mai mare, Isaac, a devenit un fotojurnalist și fotograf de renume mondial, iar Samuel a devenit inginer și inventator.  

În 1936, Samuel s-a mutat în Statele Unite, unde talentul și pasiunea sa pentru fotografie au fost utile pentru companiile Polaroid și Itek. El s-a străduit să maximizeze acuratețea imaginii, iar eforturile sale au dus la o serie de invenții. Kitrosser a dezvoltat sistemul de identificare foto Monroe Duo Camera pentru Polaroid, a creat Interocular Calculator pentru fotografia stereoscopică și pelicula color Polacolor. În plus, a patentat camera C105 Quad cu patru obiective.

 Camera lui Kitrosser C105 Quad prezenta un dispozitiv destul de masiv și voluminous, fiind folosită în anii '60 pentru documentație și agențiile guvernamentale din SUA. Ulterior, inginerul a prezentat mai multe variante îmbunătățite ale invenției sale. Mai târziu, principiul camerei Quad a devenit util în dispozitivele inteligente moderne, iar acum îl folosim fără ezitare atunci când facem poze cu pisoiași jucăuși sau cu apusuri de soare spectaculoase.

Proiectul educațional "100 de inventatori din Moldova" a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți "Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea – avem pe cine să admirăm.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării