main logo
6236

Un preot român vorbește despre corupția din biserici: Este un stil de viață

În cadrul unui interviu, preotul Ciprian Mega din România a vorbit despre corupția din biserici, menționând că Moldova întrece cu mult România în acest context. De asemenea, slujitorul bisericii s-a referit și la exodul preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Un preot vorbește despre corupția din biserici: Este un stil de viațăFoto: Captură de ecran

Potrivit preotului Ciprian Mega, corupția a devenit un stil de viață, în special în biserici. Anterior, acesta a menționat în cadrul unui interviu că „poporul nu intuiește ce presiuni se fac asupra preoților astăzi, dar ei rezistă eroic și fac misiunea bisericii lui Hristos, de multe ori asupriți de ierarhii lor”. Acum, în cadrul interviului „Fără protocol” cu Dorin Galben, preotul a mărturisit că într-adevăr există un astfel de mecanism în care preoții sunt colectori de taxe, transmite Știri.md

„Pentru unii este, efectiv, foarte greu să facă lucrul acesta. Dar nu aici este problema. Biserica într-un fel trebuie să găsească o modalitate de a supraviețui financiar. Dacă acest lucru este făcut transparent și rezonabil, nu cred că este o problemă. Presiunea se manifestă în special prin îngrădirea libertății. Noi trăim într-o societate cu o altfel de mentalitate. Cred că Republica Moldova ne bate pe noi la acest capitol”, susține preotul Ciprian Mega.

Mitropolitul Moldovei și Mitropolitul Basarabiei au fost puși în funcție de KGB-ul rus

Potrivit preotului Ciprian Mega, în Republica Moldova există un concurs între Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. 

„Dar uite că se desprinde vocea părintelui Pavel Borșevschi, care este vocea bisericii din Basarabia, și el trebuie susținut, pentru că el a făcut un demers către Patriarhia română să fie primit, împreună cu alți preoți și cu credincioși, în Patriarhia română. Ei au două căi, pentru că ierarhii de aici, care sunt oameni limitați atât intelectual, cât și duhovnicește, acest Mitropolit Petru și o altă persoană, dânșii spun că ei pot trece din Mitropolia Moldovei la Patriarhia română doar prin Mitropolia Basarabiei. Atunci, dacă rămânem în Mitropolia Moldovei, rămânem cu Kiril, Rusia și KGB-ul, dar dacă trecem în Patriarhia română, trecerea poate fi printr-un alt KGB-ist, prin Petru. Dar nu pot funcționa lucrurile așa”, explică preotul. 

Acesta susține că Patriarhia română trebuie să înțeleagă că Mitropolitul Petru este cunoscut aici, în Basarabia, înainte ca Patriarhia română să-l cunoască pe Mitropolitul Petru și situația din Basarabia, iar ceea ce s-a întâmplat în 30 de ani aici cu Mitropolia Basarabiei indică foarte clar că nu poate exista o variantă corectă pentru poporul lui Dumnezeu din Moldova atâta timp cât Mitropolia Basarabiei este condusă de un om pe care poporul nu poate să-l asimileze ca pe un păstor. 

Conform lui, singura soluție pe care biserica ar fi avut-o în acest moment ar fi ca Patriarhul Daniel să-i primească pe preotul Pavel Borșevschi și pe alți preoți în sânul bisericii ortodoxe române într-o jurisdicție temporară pe care le-o acordă celor plecați din Patriarhia Moscovei. Iar ulterior să-și găsească un călugăr pe care ei să-l accepte și să-l aleagă drept Mitropolit al Basarabiei. 

„Nu am spus eu faptul că Mitropolitul Vladimir și Petru sunt KGB-iști. Dar trebuie să ne gândim când au apărut ei ca ierarhi ai bisericii, în ce context, parcursul lor. În prezent, Patriarhia română nu trebuia să preia un ierarh caterisit de biserica rusă și să-l pună Mitropolit în Basarabia, ci trebuia să găsească un alt călugăr, herotonit de Patriarhia română.

Eu sunt convins că ei nu puteau ajunge în aceste funcții nefiind controlați de serviciile secrete ruse. Și mai sunt convins că Mitropolitul Vladimir, având o experiență, dincolo de parcursul lui legat de politica Republicii Moldova din ultimii 30 de ani, preoții îl asimilează cu un om cu care te poți înțelege și cred că el ar vrea să treacă în Patriarhia română”, explică slujitorul bisericii române.

De asemenea, el este sigur că ceilalți ierarhi din Mitropolia Moldovei, care visează să ocupe postul Mitropolitului Vladimir, au fost cumpărați de ruși și lor li s-a promis susținere pentru a sprijini această apartenență a bisericii din Moldova în sânul Patriarhiei ruse.

Preotul spune că știe despre acea scrisoare dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill și cel mai interesant este faptul că a fost și un răspuns pe care Mitropolitul Vladimir nu l-a oferit publicității. Însă, potrivit lui, în biserică nu funcționează astfel de chestiuni ca în societățile secrete și orice scrisoare trebuie dată publicității, întrucât publicul este biserica. 

Biserica nu poate susține războaiele

Preotul Ciprian Mega spune că, în prezent, situația din biserica ucraineană este diferită de cea din Moldova, însă rana din Moldova este mai veche decât cea din Ucraina, pentru că biserica ortodoxă rusă a susținut inclusiv războiul din Transnistria. 

„De atunci Patriarhia română trebuie să preia jurisdicția Republicii Moldova. Doar că modul în care a fost reînființată Mitropolia Basarabiei a fost unul greșit, pentru că a fost preluat unul dintre oamenii aserviți sistemului de acolo, un trădător. Totuși, Patriarhia română susține în continuare că acest om este reprezentantul Patriarhiei române aici și doar prin el se poate face trecerea în Patriarhia română. Acest lucru mi se pare zdrobitor, pentru că aici vorbim despre sufletele oamenilor. Noi acum trebuie să vedem biserica din Moldova ca pe o turmă de credincioși de aici care vor să meargă acolo”, consideră preotul. 

Acesta susține că, indiferent de rațiunile care stau la baza unui război, biserica mereu trebuie să se roage pentru pace. 

„Nu există alt raționament, pentru că victimele sunt pe ambele fronturi, sunt copii care rămân orfani, sunt femei care rămân văduve. Biserica ortodoxă își plânge răniții de ambele părți ale fronturi. Nu poți susține un război”, afirmă preotul.

Știri.md amintește că, pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare foarte dură Patriarhului Kirill, în care a afirmat că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.

Ulterior, deputatul PAS Oazu Nantoi a venit cu o reacție și a spus că „trebuie să constatăm că în această scrisoare sunt aduse suficiente argumente, inclusiv faptul că procesele obiective din R. Moldova dictează înstrăinarea tot mai profundă a credincioșilor în raport cu pretinsele antivalori ale lumii ruse”.

Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.

De menționat că, până la acest moment, peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.

Priviți emisiunea integrală mai jos:

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării