main logo
11865

Șor vrea să cumpere monumentul lui Kotovski: Îl voi duce în altă parte

Politicianul Ilan Șor a anunțat autoritățile că vrea să procure monumentul lui Grigore Kotovski de pe bd. Constantin Negruzzi din Capitală.

Șor vrea să cumpere monumentul lui Kotovski: Îl voi duce în altă parteColaj: știri.md

Decizia a fost luată de Șor după ce acesta ar fi aflat că autoritățile intenționează să-l lichideze, transmite Știri.md.

Șor a precizat că după achiziție monumentul va fi dus din Capitală, însă nu a specificat unde anume.

„Acest monument al lui Kotovski este una dintre cele mai bune statui ecvestre din Europa. Ea deranjează autoritățile din Moldova care duc o luptă împotriva monumentelor istorice.

Relațiile cu Rusia nu se vor sacrifica singure, iar neutralitatea înscrisă în Constituția țării noastre nu se va distruge singură. De aceea, Maia Sandu și prietenii săi „depun eforturi” în acest sens.

Prin ironia sorții, astăzi este Ziua Internațională a Neutralității. Misiunea noastră comună este să facem tot posibilul pentru a o menține și pentru a păstra memoria și istoria noastră.

Anunț oficial: Sunt pregătit să achiziționez acest monument al lui Kotovski cu resursele mele. Îl vom instala în altă locație și vom păstra sculptura unică intactă. Nu vom permite ca Maia Sandu să organizeze un show în această situație”, a declarat Șor.

Scurt istoric:

Statuia ecvestră a comunistului Grigore Kotovski, participant la războiul civil din Rusia, a fost înălțată în anul 1954 la Chișinău și a fost realizată de către un grup de sculptori și pictori format din Lazăr Dubinovschi, Konstantin Kitaika, I. Perșudcev și A. Poseado, și după planurile arhitectului Fiodor Naumov.

Statuia este turnată din bronz și are o înălțime de cinci metri, fiind amplasată în piațeta din fața Hotelului „Cosmos” din Chișinău. Sculptura este montată pe un piedestal din granit roșu și se remarcă prin tratare monumentală. Această statuie a fost prima statuie ecvestră din RSS Moldovenească din perioada sovietică.

Știri.md amintește că, în data de 13 aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut vinovat pe Ilan Șor pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Pentru aceste infracțiuni a fost condamnat de instanță la 15 ani de închisoare. Suma prejudiciului material pe care Ilan Șor este obligat să o restituie este de peste 5,2 miliarde de lei. Banii vor fi încasați din bunurile și veniturile ce-i aparțin.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a menționat că Ilan Șor ar putea să-și ispășească pedeapsa chiar și în Israel, nu obligatoriu în Moldova. Totuși, decizia urmează să fie luată de autoritățile din Israel. Procurorii, de comun cu ARBI, au pus sechestru pe mai multe bunuri, în valoare de 1,36 miliarde de lei, care aparțin lui Șor. Este vorba de proprietăți cu capital social, terenuri, mijloace de transport și aeronave.

Reamintim că Ilan Șor nu mai este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Parlament a lui Ilan Șor a fost votat de 56 de deputați, la ședința plenară din 27 aprilie curent. Proiectul de hotărâre a fost elaborat ca urmare a deciziei Curții de Apel prin care Ilan Șor a fost recunoscut vinovat în săvârșirea infracțiunilor prevăzute în art. 190 alin. (5) și art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării