main logo
1392

Slusari, replici dure către Dodon, după ce a comentat Codul funciar

„Чья бы корова мычала, Игорь Николаевич” a fost mesajul transmis de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, către fostul președinte de stat, Igor Dodon, care a comentat noua redacție a Codului funciar.

Slusari, replici dure către Dodon, după ce a comentat Codul funciarFoto: Colaj Știri.md

„Au ieșit la rampă unii politicieni, care zeci de ani au furat acest stat și au zeci de dosare penale, dar acum rup cămășile pe ei că se vinde țara”, a menționat Slusari, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Văd multă zarvă politică în jurul declarației asociației profesionale „Forța Fermierilor” despre permisiunea companiilor cu capital străin să dețină dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole. Totodată, practic nimeni nu discută strict pe subiect.

Pe de o parte au ieșit la rampă unii politicieni, care zeci de ani au furat acest stat și au zeci de dosare penale, dar acum rup cămășile pe ei că se vinde țara. Cu ei nu am ce discuta, întrucât cu dânșii trebuie să polemizeze procurorii. Dar să-i amintesc lui Igor Dodon că, pe data de 18 februarie 2020, când el era președintele țării, iar omul lui, Ion Perju, era ministrul Agriculturii, a fost publicat pentru consultări proiectul Codului funciar, care la capitolul vânzării pământului agricol companiilor cu capital străin practic nu se deosebea de redacția propusă de actuala guvernare. Era aceeași formulă vagă, care deschidea poarta larg deschisă străinilor să procure terenurile agricole. Așa că чья бы корова мычала, Игорь Николаевич.

Pe de altă parte, și reprezentanții puterii au avut reacția strict politică. Că este minciună și atât. Plus fac referire la normele ce țin de interzicerea dobândirii terenurilor agricole în proprietate pentru persoanele fizice străine. Adică, total deviază de la subiect. Repet pentru toți propagandiștii. Noi vorbim despre persoanele juridice, controlate direct sau indirect de persoane străine. Companiile respective pot fi înregistrate și gestionate în Republica Moldova și chiar dacă aparțin persoanelor fizice sau juridice din afara țării, în conformitate cu legislația noastră (art. 5 din Codul fiscal), aceste entități au statut de rezidenți și nu pot fi considerate persoane străine. Dacă noi spunem minciuni, atunci rog pe cei de la guvernare să publice un articol din proiectul Codului funciar, care prevede expres interzicerea companiilor cu capital străin, înregistrate în Moldova, să fie proprietari ai terenurilor agricole.

Asociația „Forța Fermierilor” nu are nevoie de ping-pong politic. Vrem discuție profesionistă cu analiza juridică și social-economică profundă a problemei, care poate fi ultima lovitură pentru agricultorii și satele noastre. În marea majoritate a țărilor occidentale, piața agricolă nu este liberalizată pentru străini și fermierii autohtoni au prioritate. Acest lucru se întâmplă chiar dacă la ei producătorii agricoli autohtoni mai mult de 60 de ani beneficiază de un suport enorm financiar din partea statului. Ce să vorbim de sectorul agrar din Moldova, unde pământul a rămas practic ultima bogație, iar agricultura a fost și este cenușăreasă pentru toate guvernările”, a declarat Slusari.

„O minciună”. Astfel a reacționat președintele Parlamentului, Igor Grosu, fiind întrebat de noua redacție a Codului funciar care ar oferi undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole. „Nu vindem țara, putem să cumpărăm terenuri suplimentare că nu suntem așa bogați, dar de vândut nu vindem”, a declarat Grosu

Fostul șef de stat, Igor Dodon, s-a arătat îngrijorat de noua redacție a Codului funciar. „Maia Sandu, care se lăuda că „nu vinde țara”, vrea să dea Moldova străinilor”, a declarat Dodon.

Asociația „Forța Fermierilor” s-a arătat îngrijorată de noua redacție a Codului funciar, care oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole. „Forța Fermierilor” categoric nu este de acord cu abordarea subiectului dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, propusă în proiectul Constituției funciare, și face un apel pentru întreaga societate să analizeze riscurile pentru agricultura și satele noastre. Astfel, cer de la autorități abilitate organizarea urgentă a dezbaterilor publice pe marginea problemei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării