main logo
10298

Sfaturile psihologului: Cum depășim frica și emoțiile negative provocate de coronavirus

Bolile fizice pot fi provocate de emoțiile negative și felul în care percepem lumea înconjurătoare și starea lucrurilor din prezent.

Cum depășim frica și emoțiile negative provocate de coronavirus

Pshilogul Angela Nicolaou a explicat într-un reportaj pentru Știri.md cum putem depăși emoțiile negative provocate de coronavirus și perioada de carantină.

Frica este o emoție care acționează asupra psihicului în felul următor - sau lovești, sau fugi! 

Cu părere de rău, în situația în care ne aflăm, în carantină, noi nu avem unde să fugim și nici nu știm pe cine să lovim, fiindcă această boală este invizibilă și psihicul nu înțelege cu cine să lupte. 

Ce avem de făcut - să acceptăm situația așa cum este ea.

 De exemplu, noi avem posibilitatea să ne îmbolnăvim de orice boală, pur și simplu zilnic nu ne gândim la chestia aceasta. 

Noi nu ne gândim, în general, la moarte, dar este o întrebare filosofică. Odată și odată noi toți vom muri, dar sperăm că asta se va întâmpla mai târziu.

Psihicul nostru are o capacitate de autoapărare. Psihicul reușește să se adapteze și să trăiască în situații de stres, cum au fost războaiele sau crizele economice.

Sunt multe exemple în istoria omenirii în care oamenii au reușit să supraviețuiască și să se adapteze la situație. Sfatul meu pentru spectatori e următorul - să se gândească la ceea ce există astăzi, acum, să se concentreze la prezent, la ziua de astăzi și maximum la câteva zile înainte. Când va trece totul și se va stabiliza situația să ia măsuri pentru a rezolva deja problemele care vor interveni”, a explicat psihologul.

Dacă acum o lună în urmă toată lumea își dorea timp liber pentru familie și activități amânate, acum este momentul potrivit pentru a vă dedica timpul pentru lucrurile demult dorite.

Angela Nicolaou:

A venit acest timp, avem posibilitatea să facem toate visurile pe care le-am avut cândva. Astăzi, aici, nimeni nu ne stresează, deci avem la îndemână timp liber, atunci de ce noi iar încercăm acest timp să-l accelerăm, de ce ne dorim să intrăm iar în rutina care a fost?! Haideți să trăim astăzi, haideți să apelăm la visurile noastre, la dorințele noastre pe care nu am avut posibilitatea să le împlinim fiindcă am avut obligațiuni, pentru că am avut serviciu, pentru că am avut tot felul de lucruri pe care să le facem, doar nu am avut timp să rămânem cu noi înșine.

Cum să menținem echilibrul emoțional, dar și cum să facem față situațiilor în care aflăm că o persoană dragă a fost diagnosticată cu noul virus de tip COVID-19, aflați în reportajul de mai jos:

Știri.md amintește că, începând cu 25 martie, este limitată mișcarea populației în municipii, orașe și centre raionale pentru a preveni infecția cu coronavirus.

Menționăm că pe 17 martie, Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență națională în legătură cu situația epidemiologică, până la data de 15 mai.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu mesajul repetat către populație de a se implica activ în prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 pe teritoriul țării, prin respectarea recomandărilor:

- Evitați locurile publice. Stați acasă;

- Păstrați distanța socială de minim 1 metru;

- Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

- Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

- Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

- La primele simptome de boală precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării