main logo
6379

Recensământ 2024: Mai mulți cetățeni se plâng că nu au fost chestionați

Mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău se plâng pe rețelele de socializare că deocamdată nu au fost chestionați în cadrul Recensământului populației, deși susțin că văd uneori în scara lor persoane cu însemne de identitate speciale. Autorii publicațiilor se tem că vor fi acuzați de neparticipare la numărătoare și amendați, deşi, în realitate, nu sunt vizitaţi de recenzori.

Recensământ 2024: Mai mulți cetățeni se plâng că nu au fost chestionațiFoto: Știri.md/Arhivă

În acest sens, echipa Canal 5 a vorbit cu mai mulți locuitori din sectorul Buiucani al Capitalei, transmite Știri.md.

Un pensionar susține că recenzorii nu l-au contactat și nici nu i-au lăsat înştiinţare, așa cum ar trebui să fie în cazul când cetățenii nu sunt găsiți acasă.

Un alt bărbat, din Vatra, spune că vecinii și cunoscuții săi sunt surprinși că nu au fost vizitaţi de recenzori.

„- Poate că nu aţi fost acasă în acel moment?

- Nu, noi eram acasă, mama e mereu acasă.

- Și sunteţi sigur că nu au venit recenzorii?

- Nu au venit!

- Dar poate aţi recepţionat notificări prin SMS sau aţi găsit înştiinţări în ușă.

- Nu, nu a fost nimic. 

- Adică toţi vecinii spun că nici la ei n-au venit?

- N-au fost deloc şi chiar prin Vatra se vorbeşte că nu au fost recenzorii la nimeni.

- Cum credeţi, de ce până în prezent nu au venit la dumneavoastră?

- Pur şi simplu nu vor să vină, dar amendați vor fi locuitorii.”

„Așteptăm să vină responsabilii din cadrul serviciului abilitat care să facă înregistrarea. Suntem pregătiți, suntem informați, cunoaștem despre acest fapt, doar că suntem angajați și bănuiesc că în timpul orelor de lucru nu am fost acasă și o să vină în afara orelor de lucru”, spune un cetățean. 

Biroul Național de Statistică a informat anterior că, la finele zilei de 9 mai, în cadrul Recensământului au fost recenzate circa 953 mii de locuințe.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie - 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua cinci vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la Recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Totuși, în ultima perioadă, în mediul online au apărut mai multe înregistrări video prin care se răspândesc falsuri despre Recensământ și sunt făcute apeluri către cetățeni de a nu participa la acest exercițiu.

Astfel, Biroul Național de Statistică (BNS) îndeamnă oamenii să fie precauți atunci când se informează și să fie mai indulgenți cu recenzorii.

De menționat că un recenzor care a acumulat date în cadrul Recensământului populației și locuințelor 2024 va primi nu mai puțin de 13.700 de lei pentru serviciile sale. Totodată, recenzorii vor fi remunerați în funcție de sarcina efectiv îndeplinită și calitatea lucrărilor realizate.

BNS amintește că cetățenii care au nevoie de informații cu privire la Recensământ pot apela Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), pot scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată Recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024.

Citește și: Mituri despre Recensământ: Nu are nicio legătură cu mobilizarea militară

Citește și: Recensământ 2024: Politicienii care promovează falsuri

Video: Youtube/Canal5 Moldova

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării