main logo
5068

Recensământ 2024: Ce spune CNPDCP despre prelucrarea datelor personale

Reieșind din multitudinea de informații diseminate în spațiul public, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul efectuării Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a venit cu o serie de precizări.

Recensământ 2024: Ce spune CNPDCP despre prelucrarea datelor personaleImagine simbol

Potrivit CNPDCP, scopul Legii nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal este de a asigura protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, transmite Știri.md.

Astfel, sunt stabilite cerințe-cadru pentru a asigura conformitatea prelucrării datelor cu caracter personal în diverse sectoare, cum ar fi: medical, financiar-bancar, polițienesc, educațional,  telecomunicații. Respectiv, legea în cauză conține prevederi generale, iar prin acte normative sectoriale pot fi prevăzute norme specifice în ceea ce privește scopul prelucrării datelor cu caracter personal. Este vorba despre categoriile de date care fac obiectul prelucrării, persoanele vizate, condițiile în care are loc prelucrarea, măsurile de asigurare a confidențialității și securității datelor cu caracter personal, entitățile cărora le pot fi divulgate datele cu caracter personal.

Reprezentanții CNPDCP menționează că raționamentele expuse supra sunt valabile și în raport cu actele normative care reglementează organizarea și efectuarea Recensământului populației și a locuințelor din Republica Moldova în anul 2024. 

„Prin prisma competențelor atribuite, CNPDCP a participat activ în procesul de avizare a actelor normative care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal aferentă statisticii oficiale, înaintând comentarii și propuneri de rigoare pentru îmbunătățirea conținutului acestora, în vederea corespunderii cu cerințele statuate de legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal”, se arată în mesajul responsabililor.

Având în vedere aspectele abordate în spațiul public vizând prelucrarea datelor cu caracter personal în procesul desfășurării Recensământului populației și a locuințelor în anul 2024, CNPDCP subliniază că prelucrarea datelor cu caracter personal este considerată legală, atunci când este efectuată pe baza temeiurilor legale prevăzute la art. 5 din Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

În acest sens, alin. (5) al articolului prevede situații când consimțământul subiectului de date nu este cerut la prelucrarea datelor cu caracter personal, spre exemplu, corespunzător speței, pentru: îndeplinirea unei obligaţii care îi revine operatorului conform legii sau pentru executarea sarcinilor de interes public sau care rezultă din exercitarea prerogativelor de autoritate publică cu care este învestit operatorul sau terţul căruia îi sunt dezvăluite datele cu caracter personal.

Astfel, în scopul oferirii informațiilor de interes public despre populația rezidentă  și locuințe pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri, legiuitorul a adoptat Legea nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, ulterior fiind aprobat cadrul normativ secundar aferent, acte care implică/generează prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul efectuării Recensământului. 

Respectiv, prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul acestui exercițiu este efectuată având la bază actele normative care reglementează organizarea și efectuarea Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024, or, Legea privind protecția datelor cu caracter personal nu vine cu reglementări/condiții specifice în acest sens. 

Astfel, prezintă relevanță dispozițiile art. 7 din Legea privind Recensământul populației și locuințelor, care prevăd obligativitatea participării la Recensământ. De exemplu: la alin. (1) al acestui articol este prevăzut că participarea la Recensământ a persoanelor care îndeplinesc condițiile de la art. 3 alin. (1) pct. 1) lit. a)–c) este obligatorie. În continuare, alin. (5) statuează că în cazul în care unul sau mai mulți membri ai gospodăriei casnice lipsesc, recenzorul completează chestionarele de Recensământ în baza informațiilor furnizate de ceilalți membri care au capacitate deplină de exercițiu, dacă aceștia cunosc răspunsurile la întrebările din chestionare. Informația necesară despre copiii minori este furnizată de către reprezentanții legali. Art. 23 din același act normativ prevede că încălcarea prevederilor legii atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională și/sau penală.

„În aceeași ordine de idei se va menționa că, în calitatea sa de operator de date, Biroul Național de Statistică este abilitat prin lege de a colecta, prelucra și stoca date cu caracter personal, cu asigurarea confidențialității și securității adecvate a datelor individuale, inclusiv a protecției împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale și împotriva pierderii, distrugerii sau a deteriorării accidentale, prin măsurile tehnice, organizatorice și administrative implementate, conform Politicii de protecție a datelor cu caracter personal și altor acte normative conexe domeniului sesizat. Suplimentar se va menționa că, în corespundere cu art. 14 alin. (4) din Legea privind Recensământul populației și locuințelor, se interzice BNS de a transmite altor persoane fizice sau juridice datele cu caracter personal colectate în scopul efectuării recensământului”, se mai arată în mesajul responsabililor de la CNPDCP.

În final, CNPDCP recomandă populației să se informeze din surse oficiale, iar atunci când apar anumite neclarități cu privire la regimul juridic al protecției datelor cu caracter personal sau al statisticii oficiale, să se adreseze către autoritățile competente.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua cinci vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la Recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Totuși, în ultima perioadă, în mediul online au apărut mai multe înregistrări video prin care se răspândesc falsuri despre Recensământ și sunt făcute apeluri către cetățeni de a nu participa la acest exercițiu.

Astfel, Biroul Național de Statistică (BNS) îndeamnă oamenii să fie precauți atunci când se informează și să fie mai indulgenți cu recenzorii.

De menționat că un recenzor care a acumulat date în cadrul Recensământului populației și locuințelor 2024 va primi nu mai puțin de 13.700 de lei pentru serviciile sale. Totodată, recenzorii vor fi remunerați în funcție de sarcina efectiv îndeplinită și calitatea lucrărilor realizate.

BNS amintește că cetățenii care au nevoie de informații cu privire la Recensământ pot apela Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), pot scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată Recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024.

Citește și: Mituri despre Recensământ: Nu are nicio legătură cu mobilizarea militară

Citește și: Recensământ 2024: Politicienii care promovează falsuri

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării