main logo
1554

Psiholog: Copilul are nevoie de dragoste și de acceptare

O minoră din Capitală și-a fi pus capăt zilelor, aruncându-se de la etajul 22 al unui bloc de locuit. Nu se cunoaște exact motivul care ar fi dus la această faptă tulburătoare, dar se știe că a avut de suferit puțin timp în urmă pentru că a avut o altă identitate de gen decât cea „pusă” la naștere.

Psiholog: Copilul are nevoie de dragoste și de acceptareFoto: grownandflown.com

Contactată în exclusivitate de Știri.md, psihologul Zinaida Gribincea ne-a răspuns la mai multe întrebări în legătură cu privire la acest subiect.

Potrivit ei, adolescența este, în general, o perioadă tumultoasă, marcată de schimbări fizice, psihologice, emoționale și sociale, iar pentru perpetuarea discriminării pe orice criteriu, în orice societate, sunt responsabili toți cei, care nu sunt dispuși să accepte diversitatea și individualitatea altei persoane și nu au o percepție corespunzătoare asupra demnității umane.

Întrebată cum ar putea interveni școala pentru a preveni buyllingul și suicidul, Zinaida Gribincea a răspuns că școala are un rol important în acest sens.

Profesorii au toate pârghiile pentru a contribui la incluziunea socială a fiecărui elev, indiferent de tipul de personalitate, etnie, statut social sau reușita școlară etc., însă, pentru aceasta este necesar ca parteneriatul școală-copil-familie să fie unul funcțional, iar problemele cu care se confruntă copiii, să fie comune pentru toți factorii educaționali. În cazul în care copilul este neglijat în familie sau este supus violenței, el poate deveni, pe fundalul problemelor existente, și subiect al bullingului.

Astfel, suferința copilului se dublează și crește riscul apariției depresiei și a ruminațiilor suicidare. Problemele existențiale ale copilului în cadrul școlii trebuie să fie identificate și rezolvate la timpul potrivit, prin intervenții psihopedagogice corecte, cât și prin colaborare și comunicare eficientă părinte-profesor.”

Potrivit ei, adolescența este, în general, o perioadă tumultoasă, marcată de schimbări fizice, psihologice, emoționale și sociale. Stările suicidare la adolescenți au al bază o tulburare corelată cu diverse probleme existențiale pe care adolescentul crede că nu le poate depăși.

În faza presuicidară, adolescenții pot prezenta anumite simptome specifice depresiei, precum: tristețe prelungită, furie, nervozitate, pierderea interesului pentru activitățile care îi provocau satisfacție, tulburări ale somnului, oboseală, lipsa de energie, dificultăți de concentrare etc.

Deseori, au gânduri despre moarte sau discută despre acest subiect, însă, sunt cazuri în care ei nu își declară intențiile, prin aceasta suicidul fiind un fenomen șocant, menționează psihologul.

Psihologul atrage atenția că pentru perpetuarea discriminării pe orice criteriu, în orice societate, sunt responsabili toți cei, care nu sunt dispuși să accepte diversitatea și individualitatea altei persoane și nu au o percepție corespunzătoare asupra demnității umane:

„În general, pentru perpetuarea discriminării pe orice criteriu, în orice societate, sunt responsabili toți cei, care nu sunt dispuși să accepte diversitatea și individualitatea altei persoane și nu au o percepție corespunzătoare asupra demnității umane. Această lecție, despre respect și demnitate o însușim în primul rând, în familie.

În copilărie, părinții servesc drept etalon pentru dezvoltarea comportamentului moral, iar ulterior, valorile morale sunt consolidate în contextului procesului educațional în instituțiile de învățământ, cât și prin autoeducație permanentă.

Ar fi bine să înțelegem că toți oamenii au nevoie de acceptare și înțelegere și nu alegem noi genul cu care ne naștem. Atunci când societatea se ghidează de stereotipuri și prejudecăți în abordarea altor oameni sau îi discriminează pe diverse criterii, trebuie să existe pârghii legale pentru reglemenatrea civilizată a raportului dintre ei”, afirmă Gribincea.

Întrebată dacă e vorba despre un minor, ar trebui adulții trași la răspundere pentru neglijență, Zinainda Gribincea a răspuns că nu poate să se pronunțe pe cazul dat, atâta timp cât nu cunoaște personal familia acestui minor, dar a menționat:

„Este foarte important ca părinții să aibă o atitudine tolerantă față de copilul său, care declară o altă identitate sexuală. Nu cred că acesta este un motiv ca părinții să-și abandoneze emoțional copilul și să nu-i ofere suport, în condițiile în care, starea de conflictualitate intrapersonală este și așa destul de intensă. Copilul are nevoie, mai mult ca oricând, de acceptare și dragoste pentru a se regăsi pe sine”.

Știri.md amintește că un minor din Capitală și-ar fi pus capăt zilelor, aruncându-se de la etajul 22 al unui bloc de locuit.

Despre această adolescentă trans Știri.md a scris în luna februarie, atunci când aceasta a fost agresată de către colegii săi de școală.

Pe 21 februarie 2022, Inspectoratul General al Poliției s-a autosesizat pe acest caz în regim de urgență și a declarat că ''deja au fost dispuse spre examinare toate circumstanțele cazului''.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării