main logo
4766

Primul caz de coronavirus în Moldova: 16 întrebări de la Ala Nemerenco

Fostul ministru al Sănătății este dezamăgită de autoritătățile din țara noastră care nu au luat măsurile necesare pentru a preveni infecția cu virusul de tip nou Coronavirus.

Primul caz de coronavirus în Moldova: 16 întrebări de la Ala NemerencoColaj: știri.md

Ala Nemerenco susține că în această perioadă cetățenii au fost hrăniți cu „totul este sub control, nu vă faceți griji, nu panicați, avem de toate...”. Potrivit ei așa tip de declarații sunt strict contraindicate în situații de criză, transmite Știri.md. 

"Având în vedere că coronavirusul a ajuns în Moldova și era imposibil să nu ajungă având o legătură atât de strânsă cu Italia, și a ajuns cu un pacient critic, care prezenta deja în zbor o gamă largă de simptoame și care s-a aflat în contact cu multă lume, putem presupune că ar putea urma o reacție rapidă în lanț. Acum totul depinde de rapiditatea de organizare a serviciilor", menționează Nemerenco. 

În acest context, ex-ministrul vrea să audă răspunsul la 16 întrebări de la Comisia extraordinare de sănătate publică:

1. De ce abea seara se colectau listele pasagerilor de pe cursa Milano când avionul aterizase la 11.47? (așa suna informația pe pagina FB a ministerului)
2. În ce mod au fost informați pasagerii de pe cursă despre carantina la domiciliu care li se aplică obligatoriu și cu ce materiale informative au fost ei asigurați ?
3. La ce oră s-a aflat că pacienta critică de pe cursa Milano-Chișinău are infecție cu coronavirus?
4. Câte persoane au fost în contact direct și apropiat cu pacienta, aflându-se pe locurile de alături în avion sau acordându-i primul ajutor în zbor, când pacienta a pierdut cunoștința? Cum este monitorizată stărea lor de sănătate? S-a aplicat întocmai Ghidul OMS cu referire la depistarea rapidă și devreme? Li s-au prelevat analize pentru testare ca persoane cu contact direct? La câți dintre ei?
5. Câte persoane de pe acest zbor au fost contactate la telefon deja ieri pentru discuție? Sunt identificate simptome de răceală la careva din ele?
6. Există pasageri sau personal cărora li s-a aplicat carantină de spital?
7. Cu ce echipament de protecție și în ce condiții a fost transportată pacienta critică către secția de reanimare a SCR?
8. Care este echipamentul de protecție cu care este asigurat personalul medical care îngrijește de această pacientă? De cât echipament specializat de protecție dispune în total sistemul (unități)? A ține cont de criza la procurare în legătură cu cererea foarte înaltă.
9. De câte teste dispunem la moment? Câte teste pe zi au fost efectuate în ultimele 2 săptămâni? Au ajuns cele 1.000 de teste promise?
10. S-au efectuat teste și altor persoane?
11. Care este numărul de paturi de reanimare disponibile pe moment pentru pacienții critici cu coronavirus?
12. Care este numărul de paturi de reanimare care pot fi reorganizate suplimentar rapid în caz de necesitate acută? Toate paturile vor dispune de echipamentul necesar de reanimare (ventilatoare pulmonare, monitoare, etc)?
13. Care este strategia de comunicare pentru situație de criză aprobată de Guvern sau minister? Unde este publicată?
14. Care sunt mesajele cheie pe care autoritățile le vor transmite începând de mâine dimineața, în special că este zi de sărbătoare cu multe evenimente planificate?
15. Care este Planul de Acțiuni pe care Guvernul/ministerul ar fi trebuit să-l dezvolte demult? Câte scenarii de evoluție a infecției au fost aprobate cu măsuri de răspuns pentru fiecare din ele?
16. De ce până astăzi lipsește o decizie cu referire la sancționarea cetățenilor care nu îndeplinesc indicațiile autorităților și prin acțiunile lor cresc riscul de răspândire rapidă a infecției? Mă refer în special la cei care oferă datele false.

"Aceste întrebări nu au nimic cu panica. Răspunsul la ele ar însemna informarea corectă și cu respect a populației, așa cum o fac autoritățile în Italia, România și alte țări ce se confruntă cu infecția. Transparența micșorează panica și întărește încrederea cetățenilor în autorități", a conchis Ala Nemerenco. 

Știri.md amintește că primul caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost confirmat oficial de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în Republica Moldova.

Este vorba despre o femeie, revenită pe 7 martie din Italia, în vârstă de 48 ani. 

Pacienta este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. 

Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării