main logo
715

Ombudsmanul Copilului: Fiți atenți la starea emoțională a copiilor

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu s-a autosesizat în baza informațiilor pe cazurile de suicid în rândul minorilor, cazuri mediatizate în presă în ultimele zile și va monitoriza acțiunile autorităților pe aceste cazuri.

Ombudsmanul Copilului: Fiți atenți la starea emoțională a copiilorFoto: sciencenewsforstudents.org

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului îndeamnă toți actorii care trebuie să vegheze asupra siguranței, dezvoltării în condiții prietenoase și a stării de bine a copiilor, să atragă atenție sporită asupra comportamentului și stării emoționale ale acestora și a identifica din timp problemele cu care aceștia se confruntă pentru a interveni atunci când copii au nevoie de ajutorul adulților și pentru a preveni astfel de situații, transmite Știri.md.

Ombudsmanul Copilului accentuează necesitatea asigurării egalității, nediscriminării, lipsa prejudecăților și asigurarea unui mediu prielnic în lucru cu minorii.

Copiii sunt vulnerabili la evenimentele care se produc în ultima perioadă, modul în care percep informațiile despre acestea, la reacția adulților și semenilor referitor la modul lor de a fi, opțiunile pe care le au, opiniile pe care le expun etc.

Indiferența adulților, discriminarea și bullyingul duc la traume psihologice, stări depresive și instabilitate emoțională a copiilor, care au urmări grave, printre care și suicidul în rândul minorilor.

Obligația adulților este să reacționeze la astfel de fenomene și să facă tot posibilul pentru a le preveni de la primele simptome ale apariției lor.

Toți sunt egali și nimeni nu are dreptul de a învinui, blama, marginaliza, manifesta agresivitate indiferent de orice criteriu.

Maia Bănărescu îndeamnă autoritățile, părinții, reprezentanții legali, pedagogii și alți specialiști care interacționează cu minorii să fie atenți la starea emoțională a copiilor și să vină cu tot suportul necesar pentru a asigura interesul superior al copilului.

Conform statisticilor, suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani și rămâne a fi una dintre principalele cauze ale mortalității în rândul copiilor cu vârsta de 10-19 ani, chiar dacă acest fenomen are o tendință de descreștere în ultimii ani, de la 25 cazuri în 2016, la 14 cazuri în 2020.

Cu referire la aceeași sursă, grupuri de risc cuprind persoane aflate în situații de criză care nu mai pot controla problemele vieții, inclusiv dureri cronice, persoane care au trecut prin conflicte armate, dezastre naturale, persoanele LGBTQ, refugiați, migranți, deținuți etc.

Știri.md amintește că un minor din Capitală și-ar fi pus capăt zilelor, aruncându-se de la etajul 22 al unui bloc de locuit.

Despre această adolescentă trans Știri.md a scris în luna februarie, atunci când aceasta a fost agresată de către colegii săi de școală.

Pe 21 februarie 2022, Inspectoratul General al Poliției s-a autosesizat pe acest caz în regim de urgență și a declarat că ''deja au fost dispuse spre examinare toate circumstanțele cazului''.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării