O expoziție despre foametea din Basarabia, amenajată în Chișinău
În a treia sâmbătă din luna aprilie, în Republica Moldova, se marchează ziua comemorării victimelor foametei provocate de regimul sovietic în perioada 1946-1947. În urma secetei din vara anului 1946, mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, ca urmare a unei politici brutale impuse de autoritățile sovietice care au confiscat toate resursele de hrană, lăsând populația în suferință extremă.

Pentru a ilustra cauzele, amploarea și consecințele acestei tragedii, Guvernul, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, a deschis o expoziție în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, transmite Știri.md.
„Regimul sovietic a acționat cu o intenție conștientă și inumană, golind podurile oamenilor de resursele alimentare. Este esențial să construim un viitor bazat pe lecțiile trecutului, în care demnitatea umană și respectul pentru viață să fie fundamentale”, a spus Premierul Dorin Recean.
Expoziția poate fi vizualizată și online, oferind o resursă educativă pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă. De asemenea, în perioada 29 aprilie – 6 mai 2025, Ministerul Educației și Cercetării va organiza Săptămâna Comemorării Foametei în școlile și instituțiile de învățământ din întreaga țară.
În paralel, Muzeul Național al Literaturii Române, sprijinit de Ministerul Culturii, va organiza evenimente educaționale și culturale, precum lecturi publice și dezbateri cu istorici locali și scriitoare, printre care Larisa Turea, autoarea cărții „Cartea foametei”. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va desfășura expoziții în localități precum Ivancea, Edineț și Fălești, pentru a aduce lecțiile trecutului mai aproape de toate generațiile.
Autoritățile locale din întreaga țară vor organiza activități de comemorare, iar impactul acestei tragedii se resimte și astăzi, istoricii estimând că aproximativ 123.000 de persoane au murit din cauza foametei, iar alte 400.000 au fost grav afectate de malnutriție.
Știri.md amintește că și președintele R. Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de comemorare a victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946–1947.
Într-o postare pe Facebook, șefa statului a condamnat caracterul intenționat al acelei tragedii, subliniind că populației i s-a luat „până și ultimul bob de grâu”, fiind lăsată să moară de foame.