main logo
1376

Monument de arhitectură, transformat în frigider pavat cu penoplast

Un monument de arhitectură de însemnătate locală din centru capitalei este în proces de reconstrucție, însă fără niciun act permisiv.

Monument de arhitectură, transformat în frigider pavat cu penoplast

Cel puțin asta spune consilierul municipal, Victor Bunescu, care a mers la fața locului și a filmat cum pe fațada clădirii sunt lipite plăci cu polistiren, în ciuda faptului că ghidul pentru intervenții asupra clădirilor istorice din Chișinău interzice utilizarea materialelor de construcții incompatibile cu cele originale, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Mai mult, acesta a fost agresat de unul dintre muncitori, care i-a interzis să filmeze.

„Eu m-am adresat pentru prima oară la poliție pe 2 septembrie. Mă adresez Primarului General Ion Ceban, care ar trebui să înceteze trollingul și să se ocupe de lucruri adevărate.

Deci avem un monument de arhitectură care fără absolut niciun document se transformă într-un frigider pavat cu penoplast (n.red. polistiren, material utilizat la scară largă în construcții pentru proiectele de izolare termică).

Aceste lucrări sunt absolut ilegale. Proprietarul clădirii nu are nicio autorizație. Lucrările nu au fost stopate, deși eu m-am adresat la poliție încă din data de 2 septembrie și aș fi vrut foarte mult ca organele competente să întreprindă anumite acțiuni pentru a stopa distrugerea acestui monument”, a spus Victor Bunescu.

Consilierul a precizat pentru Replica Media că proprietarul clădirii, care ar fi un fost consilier municipal, nu are niciun document care i-ar permite să intervină asupra fațadei clădirii, care este inclusă în registrul monumentelor istorice.

„Nu are nici autorizație, nici plan urbanistic, nici aprobarea Consiliului Național al Monumentelor Istorice și nici autorizația emisă de direcția Arhitectură de la Primărie... Nimic”, a reiterat Victor Bunescu.

Din video se vede cum consilierul municipal este agresat constant de către un muncitor, care nu-l lasă să filmeze obiectul.

Solicitată de Replica Media, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului general Ion Ceban, a declarat că Primăria va veni cu o reacție la acest subiect mai târziu.

Amintim că la 7 septembrie 2021, Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat moratoriu pe orice construcție în zona centrală a capitalei până la 1 aprilie 2022, până la pregătirea unui Plan Urbanistic Zonal care vor prevedea toate rigorile de construcție.

Potrivit Registrului monumentelor de importanţă naţională şi municipală, clădirea de pe strada Bulgară 24 din Chișinău este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Datează de la începutul secolului al XX-lea, cu faţadele în stil eclectic. Proprietari au fost atestaţi în 1940 patru familii: Ştefan Rudenco, Eugenia Arnautova, Alexandra Veniţchi, Pavel Trofimov.

Complex din case de locuit de pe strada Bulgară, 24 A,B,C (colţ str. M. Kogălniceanu) foto: monument.sit.md/

Este un complex din trei clădiri de locuit, proprietatea imobiliară construită la colţul cartierului. Casele sunt ridicate pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor, cu arhitectura în aceiaşi cheie stilistică eclectica în baza clasicismului.

O clădire este alcătuită din două case: una la colţul cartierului (liter A) şi a doua, alipită ei, aliniată liniei roşii a străzii M. Kogălniceanu (Liter B).

Fiecare casă avea câte zece axe, nouă goluri de ferestre (una din ele a fost ulterior înlocuită cu câte o uşă de intrare), şi o intrare printr-un rezalit plat (intrarea a fost înlocuită cu o fereastră).

Casa de la colţ (literul A) avea faţada laterală asimetrică, alcătuită din patru axe, trei goluri de ferestre şi una a uşii de intrare, printr-un rezalit plat (ulterior înlocuit cu o fereastră), amplasată spre dreapta, lângă poarta de acces.

A treia clădire (literul C) este aliniată străzii Bulgară, cu o compoziţie asimetrică a faţadei, alcătuite din opt axe, şapte ferestre şi o uşă de intrare, amplasată spre stânga, lângă poarta de acces, printr-un rezalit plat.

Ferestrele au ancadramente din muluri cu colţurile superioare rotunjite, în locul bolţarului-cheie, mai păstrându-se în unele locuri, o floare din stuc. Faţadele au în partea superioară o friză cu ferestre mici îngemănate pentru aerisirea podului.

Complex din case de locuit de pe strada Bulgară, 24 A,B,C (colţ str. M. Kogălniceanu)

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării