main logo
3676

IGP: Lozovan și soțul ei au plecat la Tiraspol înaintea lui Nesterovschi

Deputata Irina Lozovan și soțul ei, condamnați la șase și, respectiv, cinci ani de închisoare pentru acceptarea finanțării ilegale a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat, s-au refugiat în regiunea transnistreană pentru a scăpa de justiție.

IGP: Lozovan și soțul ei au plecat la Tiraspol înaintea lui NesterovschiImagine simbol

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, cei doi au părăsit teritoriul controlat de autoritățile constituționale înaintea deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, afiliat și el grupării conduse de oligarhul fugar Ilan Șor, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Întrebat dacă Irina Lozovan și soțul ei au ajuns în regiunea transnistreană cu sprijinul serviciilor diplomatice ruse, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Alexandr Nesterovschi, conform Serviciului de Informații și Securitate, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a negat această ipoteză.

„Nu, nu. Lozovan a avut altă metodă de a pleca, ea a plecat chiar până la Nesterovschi. Cel puțin a conștientizat că în momentul în care se va constata lipsa lui Nesterovschi de la executare vor apărea o serie de întrebări și nedumeriri în raport cu dumneaei și pentru a exclude, a gândit și o tactică, lăsând telefonul acasă”, a explicat șeful IGP.

Viorel Cernăuțeanu a precizat că, la moment, orice comunicare cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol are loc exclusiv prin intermediul Biroului politici de reintegrare.

Șeful IGP a menționat că cei trei condamnați pot părăsi regiunea transnistreană doar ilegal, fie traversând frontiera cu Ucraina, fie încercând să treacă granița „camuflați”, cu identități noi.

Cernăuțeanu a dat asigurări că, în cazul în care cei trei vor încerca să revină pe malul drept al Nistrului, organele de drept îi vor putea identifica.

„Identificarea se face nu doar după nume și prenume, dar și după imaginea facială”, a conchis Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit SIS, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, Nesterovschi ar fi intrat în sediul Ambasadei ruse, iar ulterior ar fi fost transportat în regiunea transnistreană cu o mașină cu numere diplomatice. Conform aceleiași surse, în prezent el s-ar afla la Tiraspol, sub pază rusească.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a respins, la rândul său, acuzațiile, afirmând că misiunea diplomatică și-ar desfășura activitatea strict în conformitate cu Convenția de la Viena și că nu se implică în treburile interne ale Republicii Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este vorba despre o ingerință a Rusiei în actul de justiție al Republicii Moldova. Potrivit șefei statului, readucerea lui Nesterovschi sub jurisdicția autorităților moldovenești va fi extrem de dificilă, având în vedere relațiile strânse dintre Rusia și regiunea din stânga Nistrului.

Ca reacție la acțiunile descrise de Serviciul de Informații, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat trei angajați ai Ambasadei Federației Ruse persona non grata. Printre aceștia se numără și copreședintele rus în Comisia Unificată de Control, Alexandr Andreev. Informația privind expulzarea a fost confirmată de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.

Citește și: Cine e șoferul care l-a dus pe Nesterovschi la Ambasada Rusiei

Citește și: Deputata Irina Lozovan și soțul ei au fost condamnați la închisoare

Citește și: Cum este investigată finanțarea ilegală a partidelor afiliate lui Șor

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării