Fostul șef al Căii Ferate, Iurie Topală, lăsat să plece peste hotare
Fostul șef al Căii Ferate, Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat, poate pleca peste hotare.
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis cererea apărătorilor săi, care au solicitat permisiunea de părăsire temporară a Republicii Moldova, în scop de tratament. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de comunicatorul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.
Totodată, Gaitur spune că învinuitul se prezintă la toate ședințele și nu se eschivează de la nicio acțiune procesuală. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații jurnalistice, deconspirând scheme frauduloase la Calea Ferată a Moldovei. Vedeți în arhiva portalului Anticorupție.md investigațiile „La răscruce de interese”, despre cum 34 de familii erau împiedicate să-și privatizeze spațiul locativ într-un fost cămin al CFM, Calea Ferată din Moldova, achiziţii la suprapreț şi contracte cu firme afiliate Partidului Democrat, și cum a pierdut CFM vagoane de milioane, despre schemele frauduloase la achizițiile publice și la încheierea unor contracte, dar și despre datoriile de milioane la salariile angajaților.
Fostul șef al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a fost plasat sub control judiciar în data de 30 martie. Solicitarea procurorilor de a prelungi măsura de arest la domiciliu pentru fostul șef de la Căile Ferate a fost respinsă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Magistrații au dat curs cererii avocaților, care au solicitat instituirea controlului judiciar în privința clientului lor.
Iurie Topală, reținut pe 13 ianuarie 2021 de ofițerii Interpol din Belgia, a fost extrădat în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2022. Acesta este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015-2019. Estimările preliminare efectuate de procurori arată că prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 de milioane de lei.
În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în valoare de 25 de milioane de lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.
Iurie Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate, iar în momentul plecării sale de la CFM întreprinderea funcționa fără probleme, angajații primind salariile la timp.