main logo
1958

Forța Fermierilor: Ploile amână, dar nu anulează protestul agricultorilor

Agricultorii din sudul țării și-au amânat pentru mâine dimineață protestul cu o sută de participanți și tehnică agricolă. Manifestația era preconizată de săptămâna trecută pentru astăzi în centrul Capitalei, dar a fost transferată din cauza ploilor abundente și din necesitatea de a-i ajuta pe proprietarii terenurilor inundate în ultimele zile, a explicat pentru IPN Gheorghe Jurcanu, reprezentant al Forței Fermierilor.

Forța Fermierilor: Ploile amână, dar nu anulează protestulFoto: IPN

Agricultorii au un șir de nemulțumiri care i-au determinat să protesteze. Fermierii insistă să fie instituită stare excepțională în agricultură și solicită posibilități de creditare cu 2-3% pentru un termen de până la 15 ani, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Fermierii se declară împotriva suspendării obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de doar șase luni, așa cum prevede un proiect de lege, recent adoptat. Gheorghe Jurcanu a dat exemplul României, unde asemenea obligații sunt amânate până la sfârșitul anului 2025, iar executările sunt sistate. O astfel de prevedere este necesară și în cazul agricultorilor din Republica Moldova, a subliniat reprezentantul Forței Fermierilor.

Totodată, agricultorii consideră exagerate plafoanele indicate în condițiile de acordare a ajutorului din Fondul de intervenție al Guvernului. Din cei 100 de milioane de lei alocați pot beneficia de plăți doar cei cărora le-au fost afectate de secetă cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau cel puțin 70% din cea de grâu. Potrivit lui Gheorghe Jurcanu, aceste plafoane sunt prea înalte.

Marșul agricultorilor va începe marți în jurul orei 10:00 și se va încheia cu o declarație emisă către Parlament. La protest s-ar putea aduna aproape o sută de participanți cu tehnică agricolă.

Știri.md amintește că, pe data de 11 septembrie, Guvernul a aprobat măsuri de sprijin destinate fermierilor afectați de secetă. Este vorba despre suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de șase luni.

La scurt timp, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că decizia de a-i scuti pe fermieri de ratele la bancă pentru jumătate de an, fără a acumula penalități și amenzi, și-a găsit sprijin în rândurile Băncii Naționale a Moldovei, dar și ale altor instituții bancare pentru că nimeni nu este interesat ca aceștia să falimenteze. Atât autoritățile, cât și creditorii sunt interesați ca fermierii să câștige bani.

Cu toate acestea, fermierii au spus că „măsura este întârziată”, iar intenția de a ieși la protest rămâne în vigoare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării