main logo
1493

Fermierii vor ieși luni la protest: Înghețarea datoriilor e întârziată

Amânarea cu jumătate de an a plății tuturor datoriilor și penalităților pentru fermierii afectați de secetă nu este în măsură să-i mulțumească pe unii agricultori. Mecanizatorii din sud spun că intenția lor de a ieși luni la proteste rămâne în vigoare.

Fermierii vor ieși luni la protest: Înghețarea datoriilor e întârziatăImagine simbol

În acest sens, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” susțin că măsura privind înghețarea datoriilor este una întârziată. Cât privește distribuirea ajutoarelor din cele o sută de milioane de lei alocate din Fondul de rezervă, agricultorii susțin că regulamentul a fost elaborat într-o manieră în care 70% dintre cei afectați de secetă să rămână în afara listei de beneficiari, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Efectiv 70% din toți agricultorii din R. Moldova nu vor fi eligibili. Pentru că marea majoritate a lor aplică tehnologii de asolament, iar aceste culturi care intră în categoria de culturi afectate nu constituie aceste 50 de procente despre care spune ministerul nostru. Lucru ăsta automat ne pune pe gânduri că ministerul dorește să implementeze o acțiune, dar o face superficial iarăși și discriminatoriu față de majoritatea agricultorilor”, a declarat directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău.

Conducerea Asociației Fermierilor nu este mulțumită nici de legea specială ce permite celor afectați de secetă să-și ia o vacanță la achitarea datoriilor și penalităților. Alexandru Bădărău spune că legea va intra în vigoare la sfârșitul toamnei, atunci când deja totul va fi semănat.

„Protestele vor fi luni. Noi am fost anunțați despre acest lucru. Noi o să facem o ședință în cadrul asociației unde va decide acțiunile anume asociația, dar cu siguranță vom susține aceste proteste”, a adăugat Alexandru Bădărău.

Știri.md amintește că, pe data de 11 septembrie, Guvernul a aprobat măsuri de sprijin destinate fermierilor afectați de secetă. Este vorba despre suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de șase luni.

La scurt timp, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că decizia de a-i scuti pe fermieri de ratele la bancă pentru jumătate de an, fără a acumula penalități și amenzi, și-a găsit sprijin în rândurile Băncii Naționale a Moldovei, dar și ale altor instituții bancare pentru că nimeni nu este interesat ca aceștia să falimenteze. Atât autoritățile, cât și creditorii sunt interesați ca fermierii să câștige bani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării