main logo
494

Expert: Procesele de numire a procurorului general trebuie accelerate

„Procesul de numire a unui nou procuror general cu mandat deplin ar putea dura mai mult de șase luni”, avertizează președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă. După desemnarea unui procuror general interimar de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), urmează lansarea unui nou concurs și parcurgerea procedurii obligatorii de vetting - un proces de durată, ce riscă să lase Procuratura Generală într-un interimat prelungit, într-un an electoral.

Expert: Procesele de numire a procurorului general trebuie accelerateImagine simbol

„Potrivit estimărilor anterioare, (n.r. procedura) durează cel puțin trei luni - asta dacă sunt candidați. Mai adăugăm și faptul că cel care câștigă șefia procuraturii, trebuie să treacă prin procesul de vetting. Conform statisticilor, durează cel puțin șase luni. De asta prognozele sunt destul de sumbre, decât dacă la această poziție este identificată o persoană care deja a trecut vettingul. Eșichierul oamenilor care au trecut deja prin această procedură este foarte mic. Prognozele sunt că acest interimat va dura, decât dacă s-a identificat deja o candidatură din sistem”, explică Chirtoacă, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md. 

Deși CSP a anunțat că în termen de cinci zile va desemna un procuror general interimar și va iniția un nou concurs pentru funcția cu mandat deplin, expertul consideră că întârzierea numirii ar putea afecta capacitatea instituției de a reacționa eficient la provocările din perioada electorală.

„Faptul că acum, practic, mergem la pasul întâi înseamnă stagnare”, motiv pentru care „trebuie să existe o mobilizare”.

Chirtoacă menționează că, deși un procuror interimar are aceleași competențe legale, lipsa unui mandat stabil reduce gradul de asumare și afectează conducerea sistemului. „Va fi un interimat. Sperăm că va fi pentru foarte puțin timp. Dar, dacă ne uităm în legile cu privire la procuratură, un procuror interimar are aceleași competențe și ar putea face la fel de mult. Însă, nu are această stabilitate a mandatului de șapte ani. Lipsa unui procuror plenipotențiar, din experiența ultimilor ani, înseamnă mai puțină asumare. Aici este marea problemă, pentru că avem alegeri, fenomenul corupției politice și electorale, un război la graniță, dezinformare. Lumea așteaptă, cel puțin cere inclusiv de la procurorul general. Chiar dacă nu este cel care instrumentează dosare, el este cel care organizează un sistem. Și ca acest sistem să funcționeze bine, este nevoie de leadership”.

Procurorul general, Ion Munteanu, a fost desemnat judecător la Curtea Supremă de Justiție. Decretul prezidențial de numire a intrat în vigoare astăzi, 26 mai, după publicarea în Monitorul Oficial. Munteanu a exercitat interimatul funcției de procuror general din octombrie 2022, iar la 1 iunie 2024 a fost numit procuror general.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării