main logo
9457

Drona căzută la Criuleni: Chișinăul răspunde la criticile Tiraspolului

Tiraspolul s-a plâns că pacificatorii din regiunea transnistreană nu au fost lăsați să ajungă în satul Coșernița din raionul Criuleni, unde pe 12 noiembrie a căzut un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed”. Chișinăul, potrivit șefiei delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, a propus pacificatorilor să meargă la comisariatul de poliție pentru a obține informații despre aparatul căzut.

Drona căzută la Criuleni: Chișinăul răspunde la criticile TiraspoluluiImagine simbol

Pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare a declarat că „nu era oportună deplasarea respectivă”. Mai mult, a adăugat Chișinăul, investigațiile petrecute de organele naționale competente au fost suficiente pentru constatarea absenței riscurilor de securitate, transmite Știri.md.

Postul de televiziune TSV din Tiraspol a scris pe 14 noiembrie că „pacificatorii nu au fost lăsați să ajungă la locul din raionul Criuleni, unde a căzut o dronă pe 12 noiembrie”. „Este vorba de Zona de Securitate iar, conform tuturor regulilor, acolo ar trebui să ajungă observatori militari din Moldova, Rusia și Transnistria”, a adăugat sursa.

„Însă partea moldovenească a propus doar să meargă la comisariatul de poliție pentru a obține informații”, a declarat, potrivit sursei, șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control Oleg Beliakov.

În replică la declarațiile Tiraspolului, Biroul politici de reintegrare a menționat pentru NewsMaker că „nu era oportună deplasarea respectivă, lipsind temeiurile de resort”.

Potrivit Chișinăului, investigațiile petrecute de organele naționale competente au fost suficiente pentru constatarea absenței riscurilor de securitate.

***

Pe 12 noiembrie, Poliția a anunțat că pe teritoriul Republicii Moldova a fost depistată încă o dronă – în extravilanul satului Coșernița din raionul Criuleni. După primele examinări, au comunicat reprezentanții Poliției, s-a constatat că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească, care nu avea atașat explozibil. Înainte de aceasta, pe 10 noiembrie, au fost depistate alte două drone pe teritoriul țării. Prima – în adiacentul satului Fârlădeni, raionul Căușeni. A doua dronă a fost depistată pe un câmp din apropierea satului Borosenii Noi, Râșcani.

Ministerul de Externe a declarat că dronele au fost lansate de Federația Rusă și că aparatele sunt „de tip momeală – utilizate pentru a induce în eroare apărarea antiaeriană ucraineană”. Totodată, Ministerul a cerut Moscovei să respecte statutul de neutralitate și integritate teritorială a Republicii Moldova.

Pe 11 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că cele două drone depistate la Căușeni și Râșcani nu aparțin Federației Ruse. Aceasta a mai spus că autoritățile de la Chișinău nu ar avea probe care să dovedească originea rusească a aparatelor de zbor. „Suntem siguri că dovezile nu vor fi prezentate niciodată, deoarece nu există”, a adăugat Zaharova. 

Premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova rămâne expusă riscului ca dronele sau aparatele de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” să intre pe teritoriul țării, atât timp cât se înregistrează faza activă a războiului din Ucraina. Potrivit oficialului, țara noastră trebuie să-și întărească capacitatea de a detecta aceste drone și a le neutraliza.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării