Recean: Trebuie să ne întărim capacitatea de a detecta și a neutraliza dronele căzute pe teritoriul țării
Premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova rămâne expusă riscului ca dronele sau aparatele de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” să intre pe teritoriul țării, atât timp cât se înregistrează faza activă a războiului din Ucraina. Potrivit oficialului, țara noastră trebuie să-și întărească capacitatea de a detecta aceste drone și a le neutraliza.
„Atât timp cât avem faza activă de război în Ucraina este evident că suntem supuși acestui risc ca fragmente de dronă sau în cazul acesta drone însoțitoare a dronelor de bază Shahed să intre în teritoriul Republicii Moldova… pentru asta noi trebuie să ne întărim capacitățile de a detecta aceste drone și de a le neutraliza, să reținem că o parte din aceste drone însoțitoare au explozibil și altele care nu au. Din fericire, cele care au fost deraiate în teritoriul Republicii Moldova au fost detectate la timp, corespunzător neutralizate dar noi trebuie să continuăm această creștere a capacității noastre de a face față acestor riscuri”, a comunicat Recean în timpul unor declarații pentru jurnaliști, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.
Pe 10 noiembrie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate două drone. Prima – în adiacentul satului Fîrlădeni, raionul Căușeni. Serviciile specializate au stabilit că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească și care nu avea atașat explozibil. „Preliminar, acesta a făcut parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina. (…) Nu există riscuri sau pericole pentru siguranța cetățenilor din regiune”, au comunicat reprezentanții poliției. A doua dronă a fost depistată pe un câmp din apropierea satului Borosenii Noi, Rîșcani. Ministerul de Externe a declarat că cele două drone au fost lansate de Federația Rusă și că aparatele sunt „de tip momeală – utilizate pentru a induce în eroare apărarea antiaeriană ucraineană”. Totodată, Ministerul a cerut Moscovei să respecte statutul de neutralitate și integritate teritorială a Republicii Moldova. Detalii AICI. Cu referire la cele două drone, președinta Maia Sandu a declarat că „sigur că sunt motive de îngrijorare cu un război la hotar și drone care survolează spațiul aerian al Republicii Moldova”. În acest sens, șefa statului a spus că cetățenii trebuie să fie vigilenți iar autoritățile, la rândul lor, să achiziționeze „tehnica de care este nevoie ca să avem toată țara protejată”.
Pe 11 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că cele două drone depistate în Republicii Moldova nu aparțin Federației Ruse. Aceasta a mai spus că autoritățile de la Chișinău nu ar avea probe care să dovedească originea rusească a aparatelor de zbor. „Suntem siguri că dovezile nu vor fi prezentate niciodată, deoarece nu există”, a adăugat Zaharova.
Pe 12 noiembrie s-a anunțat că pe teritoriul Republicii Moldova a fost depistată încă o dronă – în extravilanul satului Coșernița din raionul Criuleni. După primele examinări, au comunicat reprezentanții poliției, s-a constatat că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească, care nu avea atașat explozibil.
În decembrie 2023, autoritățile anunțau că Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant și că acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic.
Totuși, în februarie 2024, premierul Dorin Recean declara că radarul primit de Moldova din Franța nu poate detecta dronele de tip Shahed și că pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro”. Oficialul preciza că țara noastră nu are acești bani, deocamdată.