Diana Cazacu, hărțuită sexual de un șef SIS. PCCOCS a încetat urmărirea
La trei zile de la operațiunea de la Aeroport în dosarul „corupției la vamă”, Diana Cazacu a primit ordonanța de încetare a urmăririi penale pe dosarul în care s-a plâns la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de hărțuire sexuală manifestată de un șef de Direcție din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), fostul său loc de muncă.
„Este un dosar nu prea plăcut. Îmi este greu să vorbesc, pentru că la noi e vinovată femeia. Am rugat procurorii să nu-mi fie divulgată identitatea. Mama a aflat despre acest dosar din presă. Dacă totuși s-a ajuns la asta, ca să fie public, da, este un dosar în care victima sunt eu. Cu părere de rău, nu este o temă pe care aș fi vrut să o discut amănunțit. Este emoționant și dureros. Am trecut expertiza medico-legală a stării mele morale, sunt suficiente probe, după părerea mea… Pe data de 4 aprilie am primit ordonanța de încetare a urmăririi penale”, a declarat Diana Cazacu în cadrul unei emisiuni televizate, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.
Astfel, dosarul a fost clasat la trei zile de la operațiunea de la Aeroport în dosarul în care are deocamdată statut de bănuit. Întrebată dacă leagă aceste două dosare, Diana Cazacu a răspuns în felul următor: „Eu am o altă întrebare și mă adresez foștilor colegi: Dacă domnul în cauză nu se simte vinovat, de ce domnul Druță (n.r. - Sergiu Druță, director adjunct SIS) merge foarte des la Procuratura Generală pentru a închide dosarele incomode, inclusiv acesta? Nu știu ce să mai cred. Presupun că nu trebuie să iasă la evidență unele momente care n-ar trebui să iasă. Sunt și martori, și domnul în cauză a fost supus detectorului și arăta că induce în eroare. Nu s-a luat în calcul cercetarea de serviciu pe care am solicitat-o. Multe semne de întrebare”.
Nu pentru prima dată acest dosar este clasat.
„Prima dată a fost clasat, pentru că doamna procuror a considerat că a fost un flirt, deși nu este de competența Procuraturii. A doua oară mi s-a spus că nu sunt suficiente probe. Am 15 zile la dispoziție ca să atac decizia procurorului. Data trecută, Judecătoria Ciocana a decis să fie redeschisă urmărirea penală. Nu știu dacă este rostul, în cazul ăsta prea multe persoane sunt implicate și Republica Moldova nu este gata să accepte așa dosare”, a conchis ea.
Știri.md amintește că, pe data de 1 aprilie, ofițerii CNA au efectuat 16 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă şi corupere activă la Aeroportul Internațional Chișinău.
Ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un comentariu în care a menționat că în dosarul de corupere este vizată fiica unei deputate. Prin urmare, Grosu susținea că depunerea mandatului de către deputata PAS Victoria Cazacu este necesară în asemenea circumstanțe.
Pe data de 3 aprilie, Victoria Cazacu a spus că excluderea ei din partid a venit ca reacție la refuzul de a-și depune mandatul de deputat la solicitarea președintelui Parlamentului și liderului PAS, Igor Grosu. Ea susține că fiica sa nu a fost reținută și a amintit despre importanța prezumției nevinovăției.
La 4 aprilie, primarii și consilierii locali și raionali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Ocnița au cerut demisia deputatei Victoria Cazacu, a cărei fiică este cercetată într-un dosar de corupție la Aeroportul Internațional Chișinău.
Pe data de 9 aprilie, Diana Cazacu a susținut o conferință de presă în care a declarat că evenimentele din ultima săptămână, dar și acuzațiile care i se aduc ei și mamei sale ar fi un scandal cu o conotație politică, ce ar avea la bază interese și frustrări personale ale anumitor persoane.