main logo
1353

Cine poate contesta în instanță amenzile primite în perioada epidemiei

Cetățenii R. Moldova care au fost amendați în ultimele luni pentru că au încălcat regulile epidemiologice impuse de autortăți pot merge în instanța de judecată pentru a cere revizuirea deciziilor prin care au fost amendați.

Cine poate contesta în instanță amenzile primite în perioada epidemiei

Acest lucru a devenit posibil după ce Curtea Constituțională a stabilit astăzi că, în cazul persoanei fizice, diferența amenzii dintre limita minimă de 450 de unități convenționale (22 500 de lei) și cea maximă de 500 de unități convenționale (25 000 de lei) este prea mică și nu-i acordă instanței de judecată posibilitatea aprecierii proporționalității sancțiunii aplicate prin raportare la fapta contravențională și la circumstanțele cazului, transmite Știri.md cu referire la Ziarul National.

Avocatul Victor Panțîru, care l-a reprezentat astăzi pe deputatul Octavian Țîcu la ședința Curții Constituționale, după ce ultimul a solicitat controlul constituționalității articolului 761 alin. (1) din Codul contravențional, a declarat pentru sursa citată că în instanță pot merge doar persoanele care nu au fost amendate cu suma maximă, indiferent dacă au achitat deja sau nu amenda.

După ce Înalta Curte a declarat neconstituțională limita minimă de 450 de unități convenționale, păgubiții pot solicita diminuarea amenzilor și, eventual, pot cere diferența, în cazul în care au plătit deja o sumă mai mare.

Consiliera ministrului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a declarat pentru aceeași sursă că până în prezent oamenii legii au amendat 2.736 de persoane fizice, 106 agenți economici, 57 de transportatori și 38 de biserici pentru încălcarea restricțiilor impuse de autorități în legătură cu pandemia de COVID-19.

Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 56 de milioane de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării