Câți copii moldoveni se aflau în spitalul din Kiev, bombardat de Rusia
Patru copii cu afecțiuni cardiace din R. Moldova erau internați în cele două instituții medicale din Kiev care au fost bombardate de forțele militare rusești pe data de 8 iulie.
Potrivit Ministerului Sănătății de la Chișinău, micuții nu au au avut de suferit. Astfel, trei dintre ei s-au întors în R. Moldova, unde vor continua îngrijirile medicale, iar cel de-al patrulea copil a rămas în Kiev, pentru tratament, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.
„Părinții au fost cei care au decis să-și trateze copiii în Kiev, unde se află unul din cele mai puternice centre din regiune”, explică reprezentanții Ministerului Sănătății.
Copiii erau internați la spitalul cu profil pediatric „Ohmatdit” și Instituția de Stat „Centrul Medical Științific și Practic de Cardiologie Pediatrică și Chirurgie Cardiacă” a Ministerului Sănătății al Ucrainei.
Niciunul dintre cei trei copii reveniți în țară nu a fost internat la Institutul Mamei și Copilului sau la Spitalul Clinic Republican.
Spitalul avariat din Kiev a fost vizitat la mijlocul lunii iulie de vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Potrivit ei, în timpul deflagrației, peste 600 de copii se tratau în acel moment în spital, inclusiv copii din Republica Moldova. Unul dintre ei se afla pe masa de operație chiar în momentul bombardamentului. Din fericire, el a supraviețuit și se află în continuare în grija medicilor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), opt copii dintre cei care primeau tratament pentru cancer la spitalul „Ohmatdit” au fost evacuați în diferite spitale din Germania, împreună cu însoțitorii lor, pe data de 17 iulie. Cei opt copii erau cei mai vulnerabili pacienți pediatrici, necesitând îngrijire urgentă, atât fizică, cât și psihică, doi dintre ei aflându-se în stare critică.
În dimineața de 8 iulie, în mai multe regiuni ale Ucrainei au fost auzite explozii. Pe întreg teritoriul țării a fost declarată alertă aeriană. Dronele lansate au lovit unul dintre sediile celui mai mare Centru medical pentru copii din Ucraina, ucigând 37 de persoane și rănind alte peste 140, mulți fiind copii.
Deflagrația a afectat grav mai multe secții, inclusiv secțiile de terapie intensivă și aripile de oncologie și chirurgie, și a distrus complet secțiile de toxicologie și traumatologie. Sute de copii, inclusiv cei supuși unui tratament de dializă, au fost evacuați.
Într-o reacție, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus că „Rusia trebuie să răspundă pentru toate crimele sale”.
Ulterior, autoritățile au anunțat că, în momentul atacului asupra spitalului Ohmatdit din Kiev, printre cei peste 600 de copii, care se aflau la tratament, se numără și copii din R. Moldova.
Sute de copii se nasc anual în Republica Moldova cu malformații congenitale cardiace, maladii care, de cele mai multe ori, necesită intervenții chirurgicale de urgență. Doar jumătate dintre ei sunt operați la Spitalul Clinic Republican. Sunt și cazuri complicate, care îi depășesc pe medicii din Moldova, singura șansă pentru ei, așa cum se susține, fiind operațiile peste hotare.