main logo
858

Angela Frolov, despre comunitatea LGBT: Nu suntem o amenințare

Cea de-a 18 ediţie a Festivalului comunităţii LGBT „Moldova Pride” a fost lansată ieri la Chişinău în prezenţa mai multor ambasadori şi diplomaţi din Suediei, Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos şi SUA.

Angela Frolov, despre comunitatea LGBT: Nu suntem o amenințare

„Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura”, este sloganul festivalului din acest an care va culmina duminică cu un marş al solidarităţii, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

„Nu sunt provocări pentru că este un festival pe care-l organizăm în fiecare an şi deja aveam o experienţă foarte mare. În acest an, festivalul începe miercuri, 15 mai, şi durează până duminică când va avea loc şi marşul intitulat „Sunt OK”. 

Sloganul marşului „Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura” este şi sloganul campaniei sociale care a început pe 7 mai şi care va dura până la sfârşitul festivalului Pride,” a afirmat coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul Centrului Genderdoc-M, Angela Frolov.

„Am gândit cu echipa această campanie foarte, foarte mult timp pentru că scopul nostru era să unim acolo unde este dezbinare. În R. Moldova există foarte multă dezbinare şi ea este legată de limba vorbită, de etnii etc. Noi suntem foarte diferiţi pe acest teritoriu mic. 

Se găsesc foarte multe motive de dezbinare, iar noi am încercat să găsim un motiv de unire, de unitate. De fapt diferenţele sunt ceea ce ne uneşte. Suntem foarte diferiţi, suntem diferiţi şi ca culturi, ca limbi vorbite, ca orientare sexuală, identitate de gen, suntem diferiţi ca abilităţi sau dizabilităţi. 

Mesajul nostru este că această diversitate, această diferenţă este OK. Noi toţi suntem OK cu faptul cine suntem.Problema este atunci când diversitatea provoacă ură din partea celorlalți. Ne-am gândit că ar fi bine să aducem această diversitate în altă lumină, în lumina curiozităţii, a interesului. 

Este foarte interesant să afli mai mult despre vecinul tău care vorbeşte o altă limbă sau are o altă cultură, sau are o altă orientare sexuală decât ai tu. Deci mesajul este aceasta: haideți să fim OK cu noi, haideți să punem diversitatea şi curiozitatea în capul mesei şi să lăsăm ura la o parte pentru că ura este ceea ce ne dezbină.”

„Pentru mine remediu împotriva urii este curiozitatea, curiozitatea unui copil care află această lume când încearcă să pună întrebări, să vadă mai departe decât prejudecățile care există. Evident nu fiecare om este pregătit sau doreşte să treacă peste această ură, să afle mai multe despre vecinii, colegii săi. 

Fireşte că printr-o campanie nu putem schimba foarte multe, însă noi am vrut să aducem acest mesaj ca să pornim gândirea critică, să începem o discuție despre enorma diversitate care există în R. Moldova. Această diversitate este de fapt o bogăţie. O spun etnologii. Este bogăţia noastră pe care dacă o mânuim, dacă o folosim cu cap, vom avea o ţară frumoasă şi înfloritoare”, a mai adăugat Angela Frolov.

Campania socială Sunt Ok: Diversitatea trebuie respectată și acceptată

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării