main logo
21006

Balena Albastră: Un psiholog din Moldova explică cum renunțăm la jocul ucigaș

În ultima perioadă, tot mai mulți adolescenți cad pradă jocului periculos Balena Albastră. Se întâmplă după ce acesta a devenit tot mai viral pe Tik Tok.

Balena Albastră: Un psiholog din țară explică cum scăpăm de jocul ucigașColaj: Știri.md

Psihologul Vera Budan a explicat pentru Știri.md de ce copii din R. Moldova și nu doar ajung să accepte provocarea care poate duce de cele mai multe ori chiar la suicid. 

La fel, ea ne-a mărturisit care dintre tinerii sunt predispuși la acest joc și care sunt primele semne ce dau de înțeles că adolescenții sunt în pericol.

“Sunt copii care au jucat până acum destul de multe provocări sau jocuri, pentru că e acea asemănare foarte mare dintre joc și realitate. Sunt copii la fel care nu foarte mult socializează cu alți copii în viața reală și dacă socializează au ca teme de discuție foarte mult jocurile online. 

Dacă un părinte este destul de conectat și observă copilul de la o zi la alta, el va vedea o schimbare la un moment dat. Copilul care este implicat în orice fel de chestii nesănătoase pentru el va încerca să evite la maxim anumite subiecte. Va încerca să evite la maxim să vorbească despre unele chestii, de exemplu despre prieteni, despre viața lui emoțională internă, despre ce a mai făcut în afară de ore și tot așa”, a menționat psihologul.. 

Întrebată cum să-l convingem pe copil să renunțe la jocul Balena Albastră, Vera Budan ne-a spus că este destul de aflat că minorul este în acel joc. 

“Ca să-i scoatem este necesar să aflăm anumite detalii pe care el nu ne le va spune, tocmai pentru că este construit special jocul, așa încât ultima ce va face copilul va spune direct ce se întâmplă. Pentru că este amenințat că tocmai părinții, prietenii, apropiații pot să pățească anumite chestii dacă se află. Atunci copilul este pus între două alegeri foarte importante. Dacă spune, le face rău sau el crede că le face rău celor apropiați și atunci va încerca să facă tot posibilul ca să iasă singuri. 

Ei mereu au un conflict interior. Ei vor să iasă, dar nu mai pot pentru că au devenit independenți, exact cum am fi dependenți de droguri. E o luptă în interiorul lor și o luptă foarte grea. Este vorba de a le transmite copiilor că suntem de partea lor, că înțelegem ce simt”, ne-a explicat psihologul Vera Budan. 

Amintim că la acest subiect am discutat anterior și cu Teodor Cârnaț, care este tatăl a 8 copii. Din propria experiență spune că încearcă să le limiteze copiilor accesul la computer și la telefon, iar în schimb îi implică în diverse activități prin casă și afară. 

Mai  mult, Teodor Cârnaț recunoaște că TikTok-ul în Republica Moldova trebuie să fie interzis pentru că are un impact negativ asupra dezvoltării psihice a copilului. 

Și specialista în siguranța online din cadrul Centrului Internațional “La Strada”, Victoria Gribineț, susține că în mediul online copiii sunt expuși la diverse conținuturi, fie ele în format de joc, video sau imagini. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării