main logo
25995

Balena Albastră, revine pe Tik Tok. Cum ne păzim copii de jocul ucigaș

Jocul “Balena albastră” a revenit după câțiva ani și devine tot mai viral pe TikTok, iar adolescenții spun “da” mai multor provocări periculoase.

Balena Albastră, revine pe Tik Tok. Cum ne păzim copii de jocul ucigașColaj: Știri.md

Psihologii susțin că adolescenții își găsesc un refugiu în lumea virtuală. Ei nu mai fac diferența dintre un joc obișnuit pe calculator și un joc real care poate duce și la suicid, transmite Știri.md

De regulă, de jocurile periculoase sunt atrași minorii care în viața reală nu prea socializează și nu au o conectare foarte bună cu adulții. Acești copii se simt ignorați, neînțeleși de părinți.

Teodor Cârnaț este tată a 8 copii. Din propria experiență spune că încearcă să le limiteze copiilor accesul la computer și la telefon, iar în schimb îi implică în diverse activități prin casă și afară. 

"Foarte și foarte mare responsabilitate la noi este ca părinte să-i dozăm accesul la computer, accesul la telefon,  dar credeți-mă că această dozare să o verifici e greu, dar noi ne străduim ca în anumite ore în zi să le luăm telefoanele. De exemplu, înainte de plecarea la culcare, am strâns toate telefoanele, le-am luat laptopul, le-am depozitat la noi în dormitor, gata. Uneori noi verificăm această dozare prin faptul că vedem la ce s-au uitat ei", mărturisește Teodor Cârnaț. 

Teodor Cârnaț recunoaște că TikTok-ul în Republica Moldova trebuie să fie interzis pentru că are un impact negativ asupra dezvoltării psihice a copilului.

"Mie îmi plac acele emisiuni care sunt educative. Noi le-am șters toate aceste programe legate de TikTok și altele care nu ajută la dezvoltarea copilului. De aceea noi nu am întâlnit problema respectivă cu jocul Balena albastră, dar din ceea ce cunosc eu, cei care au acces la acest joc, TikTok, Balena albastră și alte jocuri similare, duc ca copiii să nu se dezvolte psihic sănătos", povestește părintele.

Teodor Cârnaț a venit cu câteva sfaturi pentru părinți cum să-și protejeze copiii în online. 

"Cel mai bun lucru este comunicarea. Al doilea lucru este explicarea în ce constau aceste jocuri care afectează psihicul. Al treilea la ce pot duce aceste jocuri sau petrecerea timpului prea mult în rețelele de socializare. Al patrulea moment, explicăm că nu-și poate lega prieteni, nu-și poate găsi prieteni offline dacă el mereu își va petrece timpul în rețelele de socializare. Al cincilea moment explicăm că e bine ca acest timp să îl petreci cu o carte sau la sport", explică Teodor Cârnaț.

Specialista în siguranța online din cadrul Centrului Internațional “La Strada”, Victoria Gribineț, susține că în mediul online copiii sunt expuși la diverse conținuturi, fie ele în format de joc, video sau imagini. 

"Rolul părintelui este de a ajuta copiii să facă diferența între conținuturi potrivite pentru vârsta lui și conținuturi mai puțin potrivite. Acest lucru se poate de făcut prin discuții cu copilul, despre care sunt indiciile sau acei clopoței care pot să-i indice copilului că acest conținut ar putea să îl pună într-o situație de risc", spune Victoria Gribineț, specialistă în siguranța online în cadrul Centrului Internațional “La Strada”

Părinții nu trebuie să invadeze în spațiul personal al copilului în mediul online, astfel copilul nu va mai avea încredere în ei și nu le va comunica dacă se află într-o situație de risc. Părinții trebuie să comunice cu copiii lor, să se intereseze ce au văzut în mediul online și, reieșind din asta, să le explice ce e bine și ce e rău, susțin specialiștii.

"De exemplu, îi vorbim copilului: În cazul în care de tine în drum se apropie o persoană necunoscută, tu nu îi spui numele, nu îi spui prenumele, nu îi spui unde locuiești și așa mai departe. Tot în aceeași manieră discutăm și în mediul online. Dacă ești contactat de o persoană străină în mediul online, nu ar fi bine să-i spui unde locuiești, date personale sau date despre familia ta", explică specialista Victoria Gribineț. 

Dacă un copil are o problemă sau un adult este îngrijorat de ceva ce i se întâmplă unui copil în mediu online, poate discuta despre aceasta cu un consultant SigurOnline.md. Specialiștii vor oferi un sprijin real și imediat. 

Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova a precizat pentru Știri.md că oficial, așa cazuri nu au fost înregistrate în țara noastră. Totodată, IGP susține dialogul minorilor cu părinții pe acest subiect și încurajează promovarea securității online.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării