Procuratura propune un pachet de reformare a justiției: 10 inițiative
Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat că Procuratura Generală (PG) va propune un pachet de reformare a justiției.

Despre aceasta Stoianoglo a anunțat în cadrul unui briefing de presă, transmite Știri.md.
Este vorba despre un pachet compus din 10 măsuri juridice pentru a putea lupta cu corupția. Printre altele, Stoianoglo o solicitat scoaterea imunității tuturor deputaților, judecătorilor, șefilor BNM, președintelui etc.
”Asta dă mai multe posibilități organelor de anchetă!”, a argumentat procurorul.
Cele 10 inițiative legislative ale lui Stoianoglo:
1. IMUNITATEA. Restrângerea imunității mai multor categorii de demnitari de stat.
2. Răspundere pentru cei din comisii. Instituirea mecanismului de tragere la răspundere a membrilor organelor colegiale (concesionare aeroport, garanții bancare etc).
3. Autocurățarea procuraturii. Optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor (procedură tergiversată actual, nejustificat de lungă, moratoriu de 6 luni din acest moment pentru cei aflați în procedură), simplificarea procedurii de tragere la răspundere a procurorilor, "versiunea curățării procuraturii propusă de noi ne va permite să nu blocăm activitatea procuraturii".
4. Legile și mecanismele din era Plahotniuc. Reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat (de către Plahotniuc).
5. Reconceptualizarea Procuraturii Anticorupție. E greu să ne imaginăm că se poate performanță când fiecare procuror are câte 40-50 de dosare, fără rezonanță maximă. Propunem reorganizarea PA pentru investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.
6. Judecătorie specializată Anticorupție. Cazurile în justiție pe subiectul corupției durează între 5-10 ani. În societate apare percepția lipsei finalității. Propunem instanțe specializate în anticorupție.
7. Extinderea competenței procurorilor în dosarele de corupție. Atribuirea PG și procuraturilor teritoriale dreptul de a autoriza măsuri speciale pe cazuri de corupție. Va exclude birocratizarea. Restrângerea cercului celor informați (rude, cumătri etc.).
8. Atribuirea competenței procurorilor de a aplica măsuri de suspendare provizorie din funcție a celor anchetați/învinuiți în acte de corupție.
9. Răspundere contravențională pentru acte de corupție mică de până la 100 de unități contravenționale, cu eliberare din funcție a celui învinuit.
10. Executarea neîntârziată a adresărilor către Curtea Constituțională a unor infracțiuni din sfera publică. Parlamentul nu a înlăturat încă aceste lacune, deși Curtea s-a expus. Fac ca procesul de investigație să se desfășoare anevoios.
Reamintim că acesta a sugerat, săptămâna trecută, că ar putea să-i ancheteze pe Igor Grosu (președintele Parlamentului) și Maia Sandu (președinta) cu referire la faptul că erau miniștri în perioada în care s-au acordat garanții de stat de către Guvern.
Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd