main logo
869

Președintele Igor Dodon dă undă verde amnistiei fiscale

În pofida faptului că mai mulți experți s-au arătat îngrijorați de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de legi privind politica bugetar fiscală și amnistia de capital, Igor Dodon dă undă verde acestei reforme.

Președintele Igor Dodon dă undă verde amnistiei fiscale

Șeful statului a menționat că va promulga acest pachet de legi, cu toate oportunitățile și eventualele riscuri pe care le comportă,transmite Ştiri.md cu referire la Unimedia.

Se întâmplă după ce potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, nu a fost promulgată legea privind Stadionul Republican.

Dodon a menționat că respectiva legea privind amnistia fiscală este necesară Republicii Moldova, însă aceste legi, sunt insuficiente și foarte întârziate.

„Odată cu implementarea acestor reforme, după o întârziere de 9 ani, ar putea începe procesul de revenire a politicii economice a statului la vectorul stabilității din 2007-2008, oferind mediului de afaceri posibilități de dezvoltare, de creare a locurilor de muncă, de atragere a investițiilor, dar și de majorare a încasărilor la bugetul public. Reieșind anume din aceste considerente, dar și din altele pe care le voi expune în continuare pe fiecare inițiativă în particular, voi promulga acest pachet de legi, cu toate oportunitățile și eventualele riscuri pe care le comportă.

Măsurile promovate astăzi de guvernare, sunt, totuși, o reflectare vagă a reformei economice revoluționare care a fost implementată în Moldova în anul 2007. Afirm acest lucru și în calitate de unul din inițiatorii  acelor reforme, deținând funcția de ministru al Economiei, și în continuare prim-viceprim-ministru responsabil de blocul economic și cel financiar, dar și persoană care a participat nemijlocit la administrarea întregului proces, începând cu elaborarea documentelor de politici, până la negocierile cu instituțiile financiare internaționale, prezentarea în Parlament și implementarea acestor reforme în anii 2007-2008. Astfel, menționez, că aceste legi, deși sunt insuficiente și foarte întârziate, vor fi folosite cu iscusință după alegerile parlamentare din februarie 2019, de noua guvernare care va avea un caracter socialist, pro-moldovenesc și care va veni cu o serie de reforme cu adevărat revoluționare în domeniul economic și financiar”, a menționat Igor Dodon. 

În aceste context, șefului statului a enumerat câteva argumente pentru care va promulga acest pachet de legi. Dânsul consideră că Amnistia Fiscală va rezolva problema demografică din țară, lipsa forțelor de muncă, cotele de asigurări sociale și medicale plătite de angajatori, diminuarea cotei TVA pentru restaurante și hoteluri etc.

 De asemenea, Dodon a menționat faptul că cei care au criticat această lege și și-au exprimat îngrijorare, trădează caracterul adevărat al relațiilor pe care le are guvernarea.

„Nu am văzut nicio reacție a Ministerului de Externe al RM, or toate acele declarații înseamnă nu altceva decât imixtiune directă în treburile interne ale statului nostru. De ce Rusia sau alte țări partenere ale Republicii Moldova, au considerat necesar inițial să studieze atent conținutul acestor modificări și doar apoi să vină cu reacții?”, mai adaugă Igor Dodon. 

Amintim că că la data de 26 iulie, Parlamentul a aprobat în primă lectură și a doua lectură Amnistia Fiscală. Proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală va avea un impact asupra persoanelor fizice care doresc să-și declarare voluntar bunurile precum și asupra economiei Republicii Moldova în ansamblu.

Ulterior, Ambasada SUA în Moldova a criticat dur proiectul, menționând că acesta legitimează furtul şi corupţia din Republica Moldova.

De asemenea, reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova (FMI), Volodymyr Tulin, s-a arată îngrijorat față proiectul privind Amnistia Fiscală. Dânsul susține că acesta expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.

Expertul Veaceslav Ioniță a scris că impozitarea unică de 12% a persoanelor fizice ar putea provoca pierderi anuale de peste 1 miliard de lei Bugetului Public Național în urma acestei reforme. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării