main logo
777

Experți: Armata Națională trebuie dotată cu sisteme antirachetă

Victor Catan, fost ministru de Interne, a spus că Federația Rusă nu respectă suveranitatea Republicii Moldova, folosind-o ca pe un teritoriu care-i aparține.

Experți: Armata Națională trebuie dotată cu sisteme antirachetă

Dotarea Armatei Naționale cu un sistem de interceptare este indispensabilă, susține activistul Roman Mihăeș. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, în contextul că luni o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina, transmite Știri.md.

Fostul ministru de Interne ( 2009-2011) consideră că autoritățile moldovenești trebuie să ceară Kremlinului să respecte acordurile încheiate cu țara noastră, încă în anii 1990.

„Racheta a fost doborâtă pe teritoriul R. Moldova legal de forțele ucrainene, au făcut-o în condițiile de apărare. Acest caz de explozie este o continuare a războiului hibrid (n.r. - al Rusiei) față de R. Moldova. După rachetele care au survolat spațiul aerian al țării noastre, Rusia nu respectă suveranitatea și independența statului moldovenesc. Ne folosește ca pe un teritoriu care îi aparține. Orice ripostă de-a noastră diplomatică nu va da niciun efect. Este necesar ca și noi să avem arme de apărare. În primul rând, trebuie să avem utilaje aeriene, ca să putem doborî și noi rachete. Autoritățile diplomatice și cele ale statului trebuie să ceară de la Federația Rusă să respecte acordurile care sunt încheiate și rolul său de garant al păcii în R. Moldova. Conform acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, Rusia a semnat că a fost parte a războiului împotriva R. Moldova, dar în mai 1995 a devenit garant al realizării misiunilor de menținere a păcii pe teritoriul R. Moldova", a menționat Catan.

În acest context, comentatorul politic Roman Mihăeș a declarat că Republica Moldova trebuie să depună o cerere la UE pentru a primi donații de echipamente tehnice care ar ajuta-o să doboare rachetele rusești, care-i survolează spațiul aerian.

„Se tergiversează înarmarea armatei R. Moldova și dotarea ei cu anumite echipamente capabile să determine și apoi să intercepteze aceste rachete. Nu putem să excludem că Moscova va trimite drone și peste R. Moldova. Trebuie să mizăm pe donație ca și Ucraina. Toate țările europene au donat Ucrainei diferite echipamente. De ce R. Moldova nu depune o cerere ca să primească donații? O țară neutră dimpotrivă trebuie să fie dotată tehnic, să aibă posibilități de apărare mai mari decât o țară care face parte dintr-un bloc comun militar. Pentru că o țară neutră își asumă prin asta apărarea cetățenilor. Se creează impresia că noi facem declarații că suntem nemulțumiți, dar, în același timp, ne temem să facem demersuri de dotare a Armatei Naționale cu echipamente necesare", a menționat Mihăeș.

Știri.md reamintește că o rachetă a căzut, pe 31 octombrie, în localitatea Naslavcea.

În urma celor întâmplate, Ministerul Apărării a anunțat că geniștii Armatei Naționale s-au deplasat spre Naslavcea.

Ulterior, autoritățile au anunțat că au restricționat accesul în zona din extremitatea de nord a localității Naslavcea, unde azi-dimineață a căzut o rachetă.

Citește și: Momentul în care racheta cade pe teritoriul țării, surprins de camere

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării