main logo
670

Expert, despre dronele găsite în R. Moldova: Trebuie să fim vigilenți

Ne aflăm într-un context de război la granița cu Ucraina și este de înțeles ca o dronă să ajungă la marginea frontierei terestre, dar nu și în centrul țării, aproape de Capitală. Din acest motiv, expertul în securitate Artur Leșcu afirmă că, acțiunea poate fi o provocare din partea Rusiei pentru țara noastră.

Expert, despre dronele găsite în R. Moldova: Trebuie să fim vigilențiImagine simbol

Expertul a explicat că neutralitatea impune investiții mai mari decât cele necesare statelor ce beneficiază de o alianță militară și este esențial să se achiziționeze sisteme de supraveghere și apărare aeriană echipamente militare capabile să prevină asemenea amenințări, transmite Știri.md cu referire la Radiomoldova.md.

„Este explicabil ca o dronă să ajungă la marginea granițelor terestre, dar nu în mijlocul țării, în capitală. Probabil că acel val de drone a fost direcționat către Ucraina în zilele trecute, însă o deviere atât de mare de la itinerar reprezintă o eroare nejustificată. Nu știu ce ar putea gândi operatorul acelei drone și care a fost intenția sa, dar eu aș interpreta acest act ca pe o provocare. Ar trebui să fim extrem de vigilenți și precauți pentru a preveni ca aceste drone să ajungă în Republica Moldova”, a spus Leșcu.

Expertul consideră că statul trebuie să se pregătească pentru situații imprevizibile, pentru a nu-și pune în pericol cetățenii.

„Aviația militară urmărește traseul acestor drone și obiecte zburătoare, iar dacă se constată că ținta reprezintă un pericol pentru populația civilă, acea dronă trebuie să părăsească spațiul aerian. Din fericire, în ultima perioadă sunt identificate doar drone goale, dar nu se știe niciodată dacă acestea conțin explozibil. Din punct de vedere tehnic, din câte am înțeles, este dificil pentru radarele noastre să detecteze și să urmărească aceste drone sau rămășițele lor. Din păcate, nu avem mijloacele necesare pentru a urmări și a informa populația despre prezența unui obiect zburător neidentificat. Rusia atacă ținte din cadrul sistemului electroenergetic al Ucrainei, iar acest lucru afectează și Republica Moldova, deoarece depindem de securitatea energetică a regiunii”, mai spune Leșcu.

Potrivit expertului, neutralitatea prevăzută de Constituție ar trebui să implice investiții militare pentru a asigura un nivel adecvat de securitate țării.

„Avem o clauză de neutralitate în Constituția noastră, dar acest lucru nu înseamnă că nu putem avea relații cu țări partenere, inclusiv în domeniul militar. Neutralitatea, de fapt, presupune costuri suplimentare pentru un stat, care trebuie să se echipeze dublu sau chiar triplu față de un stat ce poate conta pe o alianță militară. Este necesară achiziționarea unor echipamente militare sofisticate pentru a identifica și doborî astfel de obiecte în caz de pericol evident. În acest sens, se observă o mare deschidere din partea aliaților noștri de a ne sprijini în procurarea acestor echipamente”, a conchis el.

Amintim că, o dronă a fost depistată pe 19 noiembrie în sectorul Ciocana din Capitală, iar săptămâna trecută, alte trei aparate de zbor au fost găsite de teritoriul Republicii Moldova, în satul Fârlădeni, raionul Căușeni, în preajma satului Borosenii Noi, raionul Râșcani și în Coșernița, raionul Criuleni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării