main logo
12417

CC a suspendat legea prin care SIS a trecut în subordinea Parlamentului

Magistrații Curții Constituționale (CC) au suspendat, luni, 7 decembrie, legea votată de deputații PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.

CC a suspendat legea prin care SIS a trecut în subordinea ParlamentuluiFoto: știri.md

CC a admis, astăzi, cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, depusă de deputatul PAS Sergiu Litvinenco, prin care SIS-ul a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md

Astfel, acțiunea legii a fost suspendată până la soluționarea în fond a cauzei.

„Curtea consideră că suspendarea Legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituţional în raport cu soluția nesuspendării ei. Cu privire la domeniul afectat de Legea contestată, Curtea reține că soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională (a se vedea articolul 251 alin. (2) pct. 1) lit. h) din Legea cu privire la Curtea Constituţională; articolul 71alin. (2) pct. 1) lit. h) din Codul jurisdicției constituționale). Astfel, Curtea reține că riscul eventualei schimbări a conducerii Serviciului de Informații și Securitate în cazul nesuspendării Legii contestate corespunde temeiurilor de suspendare referitoare la „eventualele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate” stabilite în jurisprudența Curții (a se vedea DCC nr. 36 din 24 martie 2020; DCC nr. 39 din 9 aprilie 2020; DCC nr. 42 din 30 aprilie 2020; DCC nr. 43 din 14 mai 2020 și DCC nr. 80 din 2 iulie 2020)”, se menționează în constatarea Curții Constituționale.

De menționat că judecătorul CC Vladimir Țurcan i-a prezentat plenului Curții Constituționale o cerere de abținere de la examinarea cauzei. Însă, analizând motivele invocate în cerere, magistrații au decis respingerea ei.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că ședința de joi, 3 decembrie, a Legislativului s-a petrecut cu multă tensiune, proteste, îmbrânceli și fluierături. Deputații PSRM – Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte controversate și activ contestate de opoziție, fără a fi examinate corespunzător de către parlamentari.

Printre acestea sunt proiectele bugetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectul de transfer a SIS-ului de sub administrația Președinției în subordinea Parlamentului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării