Alegeri în România: Peste 52.000 de moldoveni cu cetățenie română au votat
Peste 52.000 de moldoveni cu cetățenie română au votat până la ora 12:00, la cele 64 de secții deschise pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din România.

În total, în cele 965 de secții de votare deschise în străinătate, peste 500 de mii de români din diasporă s-au prezentat până acum la urne. Pe teritoriul României s-au prezentat la urne peste 3,4 milioane de oameni din cei aproximativ 18 milioane de români cu drept de vot, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Este ultima zi în care moldovenii cu cetățenie română își pot exercita dreptul la vot pentru alegerile prezidențiale din România. Toate cele 64 de secții de votare sunt deschise în Republica Moldova și vor activa până la ora 21:00.
Peste 33.600 de moldoveni au votat în primele două zile ale alegerilor prezidențiale din România. Moldovenii cu cetățenie română, prezenți la urne, spun că au votat pentru o Românie europeană și prosperă.
Precizăm că votul în diasporă se desfășoară pe parcursul a trei zile, între 2 și 4 mai. Procesul electoral a început în seara zilei de 1 mai, ora 22:00 (ora României), odată cu deschiderea primei secții în Auckland, Noua Zeelandă. În total, în afara granițelor României sunt organizate 965 de secții de votare în 142 de țări – un număr record față de alegerile anterioare.
Românii din diasporă pot vota cu un act de identitate românesc valabil, indiferent de locul de domiciliu, fiind înscriși pe liste suplimentare.
În România, scrutinul are loc într-o singură zi – 4 mai – în aproximativ 18.968 de secții de votare, iar peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt înscriși în listele electorale permanente. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută a voturilor (50%+1) în primul tur, al doilea tur de scrutin este programat pentru 18 mai 2025.
Menționăm, în competiția pentru Palatul Cotroceni sunt înscriși 11 candidați. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută a voturilor de 50% + un vot în primul tur, al doilea tur de scrutin este programat în zilele de 16, 17 și 18 mai.
Mandatul președintelui ales este de cinci ani, iar atribuțiile sale includ politica externă, apărarea națională, numirea unor oficiali-cheie ai statului și medierea între instituții. Procesul electoral este supravegheat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Biroul Electoral Central (BEC), iar transparența este asigurată prin publicarea în timp real a datelor relevante.