Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu
Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că, în ziua de 24 aprilie și la începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.
Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md.
Știri.md amintește că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România a anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și Republica Moldova.
Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.
„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.
Cu precizări în acest sens au venit și reprezentanții Agenției de Mediu. Potrivit acestora, picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice.
La scurt timp, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a venit cu un șir de recomandări, menționând că cele mai vulnerabile sunt persoanele cu astm bronșic, cele care suferă de bronșite cronice, persoanele cu infecții respiratorii și alergii respiratorii, persoanele în etate și copiii mici.