main logo
7087

Alertă: 14 persoane, inclusiv copii, intoxicate cu monoxid de carbon

Timp de 3 zile, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat peste 6.600 de solicitări.

Alertă: 14 persoane, inclusiv copii, intoxicate cu monoxid de carbonFoto: facebook.com/CNAMUP

Astfel, în perioada 16-18 decembrie, la instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 2.706 pacienți, dintre care 686 de copii, transmite Știri.md

Potrivit CNAMUP, au fost înregistrate 1.538 solicitări pe motivul urgențelor cardiovasculare, inclusiv 17 pacienți cu sindrom coronarian acut. 

Urgențele neurologice au constituit 937 de cazuri, dintre care 110 accidente vasculare cerebrale.

Urgențele traumatologice în total au constituit 478 de solicitări, dintre care la 30 de accidente rutiere produse pe traseele din țară, în urma cărora au avut de suferit 36 persoane, dintre care 4 copii.

De asemenea, în această perioadă la 14 persoane s-a depistat intoxicație cu monoxid de carbon (CO).

Pe 18 decembrie, în raionul Cimișlia, 4 persoane au fost spitalizate în urma intoxicării cu monoxid de carbon, o femeie de 70 de ani și 3 minori. 

În aceeași zi, în raionul Nisporeni au fost înregistrate 3 cazuri pe motivul intoxicării cu CO, au fost afectați 2 adulți și un copil.

Monoxidul de carbon este un gaz care se produce când arderea este incompletă, indiferent că ea are loc într-un motor de automobil sau în instalaţiile de încălzire care funcţionează cu cărbune sau cu alţi combustibili fosili, mai ales gaz metan. Gazul este incolor, inodor şi insipid. 

Toxicitatea monoxidului de carbon constă în faptul că el este absorbit de globulele roşii din sânge în locul oxigenului. Intoxicarea cu monoxid de carbon începe să se facă simţită pe măsură ce organismul ajunge să nu mai aibă oxigen. 

Expunerea la mici cantităţi de monoxid de carbon pe o anumită perioadă poate provoca leziuni cerebrale permanente. 

Printre simptome putem aminti dureri de cap, somnolenţă, moleşeală, ameţeli, greaţă şi leşin — în cazurile grave, puls slab, comă şi insuficienţă respiratorie. 

Dacă o persoană se intoxică brusc cu monoxid de carbon, este absolut necesar să i se administreze imediat oxigen şi să fie ajutată să respire, altfel se asfixiază — nu ajunge suficient oxigen la creier — şi moare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării