main logo
3784

Planul B: Cum să ne apărăm de ucigașul tăcut în sezonul rece

Odată cu startul sezonului de încălzire, moldovenii au început să facă focul în sobe și să conecteze centralele termice pe gaz, fără să se gândească la funcționarea acestora.

Planul B: Cum să ne apărăm de ucigașul tăcut în sezonul rece

Proiectul special „Planul B” dorește să vă reamintească despre modul corespunzător de ingrijire a sobelor sau a centralelor termice pe gaz, pentru a evita incendiile sau intoxicațiile cu monoxid de carbon (cunoscut ca ucigașul tăcut).

Această ediție a fost pregătită în comun cu vicepreședintele Asociației Hornarilor din Republica Moldova, Igor Blaniță, care a explicat ce trebuie să faceți pentru siguranța dvs. în timpul sezonului de încălzire. 

„Înainte de a face focul în sobă, cel mai important lucru este să o verificați. Uitați-vă dacă nu există scurgeri sau crăpături pe pereții acesteia. Sau măcar iluminați tot ce este accesibil cu un telefon”, recomandă expertul. 

Specialiștii recomandă curățarea regulată a coșului de fum, a pereților canalelor și a ursoii. De obicei, sobele au de la 3 până la 7 canale. Defectarea unuia dintre acestea duce la faptul că soba începe să elimine fum.

Un alt punct foarte important sunt lemnele pe care le folosiți pentru foc. După cum afirmă Blaniță, acestea trebuie să fie uscate. „Ce înseamnă lemnele uscate? Aceasta înseamnă că, după ce au fost tăiate, ele au stat cel puțin un an afară sub acoperiș. 

Iar în urma arderii lemnelor umede, pe coșul de fum și pe pereții canalelor se formează depuneri nu de funingine, ci de rășină. În timpul arderii, rășina elimină o temperatură uriașă”, spune specialistul. 

În blocurile cu mai multe etaje, în care sunt instalate centrale termice pe gaz cu tracțiune naturală, este important să nu închideți orificiile de alimentare cu aer și să verificați sistemul de ventilație din apartament. În caz contrar, acest lucru poate duce la intoxicații cu gaz.

La apariția primelor simptome în cazul intoxicației cu monoxid de carbon (amețeli, greață, vomă, confuzie și dezorientare), se recomandă să ieșiți de urgență sau să scoateți victima afară, ca să aibă acces la aer curat, și să o dezbrăcați de hainele care o strâng la gât. 

„Întoarceți persoana pe o parte și nu o lăsați  fără supraveghere. Dacă victima și-a pierdut cunoștința, folosiți clorura de amoniu. În caz de necesitate, recurgeți la resuscitarea cardio-pulmonară. Totuși, înainte de a întreprinde anumite măsuri, sunați la 112”, vă sfătuiește Dmitri Polșcin, instructorul de prim ajutor în situații de urgență.

Reamintim, proiectul special „Plan B” a fost lansat în cadrul programului de informare a populației cu privire la regulile de conduită în situații extreme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării